Moeder dakloze (19): Hongerdood niet mijn schuld

Print
Moeder dakloze (19): Hongerdood niet mijn schuld

Afbeelding: Privéfoto

De moeder van de Vlaamse jongen Jordy Brouillard (19) reageert op het overlijden van haar zoon. Wildvreemden noemen haar een slechte moeder en vragen of ze zich schaamt. ,,Waarom zou ik", vraagt Mathilde Chrispeels (39). ,,Jordy heeft er zélf voor gekozen om zo te eindigen. Hij wilde gewoon geen hulp aanvaarden", zegt ze over haar dakloze zoon die waarschijnlijk stierf aan een hongerdood.

Mathilde zag haar zoon anderhalf jaar geleden voor het laatst. ,,Niet weten hoe het met je kind gaat: dat doet enorm veel pijn", zegt ze in het dagblad Het Laatste Nieuws. Toch wil de Vlaamse vrouw niet horen dat ze haar zoon in de steek heeft gelaten. ,,Jordy was inderdaad amper 3 jaar toen hij in een instelling en bij een pleeggezin belandde. Ik had hartproblemen en mijn vader was net overleden. Ze zeiden dat dat de beste oplossing was. Anders zouden ze Jordy helemaal van me afpakken. Dat wilde ik niet."

Moeilijke jaren
Mathilde zegt dat ze al die jaren - Jordy zat tot zijn 18de in een instelling - contact bleef houden. ,,Het zijn moeilijke jaren geweest. We lagen vaak overhoop met elkaar. Vooral omdat hij vanaf zijn 15de met drugs was begonnen. Het doet pijn dat mensen zeggen dat Jordy helemaal aan zijn lot werd overgelaten. Toen hij weg moest uit de instelling, ben ik met hem naar het OCMW geweest om zijn papieren te regelen. Hij heeft toen een halfjaar bij mij gewoond."

Ze vertelt verder: ,,Ik verhuisde speciaal voor Jordy van een klein appartementje naar een andere woning in hetzelfde flatgebouw. Hij kon daardoor dicht bij mij wonen.''

Drugs
Jordy was toen lief. Beleefd ook. Maar wel heel stil. De ellende begon op de dag toen hij de sleutel kreeg van zijn OCMW-flatje beneden. ,,Hij sloot zijn deur en deed niet meer open. Elke dag zaten daar vier of vijf vrienden. Jordy kwam ook zijn afspraken niet na. Werk zocht hij niet meer. Toen hij eind december 2015 na een zoveelste ruzie hier vertrok, werd het voor ons duidelijk wat Jordy altijd uitspookte in zijn flatje. Tijdens het opruimen vonden we er tussen de 100 en 150 bussen aanstekergas. Da's drugs. Hij was daar verslaafd aan. Later is hij ook in de Blokker betrapt op het stelen van zulke flessen."

,,Dat Jordy van de honger gestorven is in dat tentje: dat is de schuld van de drugs. Niet van mij. Hij wist maar al te goed dat hij op elk moment bij mij of mijn moeder terecht kon. Alleen wilde Jordy helaas van niemand hulp."

Mathilde heeft gisteren de uitvaart geregeld. ,,Iets sobers", zegt ze. ,,Het kost zo al genoeg." Zijn vader is niet uitgenodigd op de begrafenis. Half augustus belde Jordy zijn vader. Die verklaart: ,,Ik had gehoord dat hij in een tentje sliep. Hij smeekte me om hem te komen halen, maar ik kon niet. De tank was leeg en ik kon niet in Gent komen. Hoe graag ik ook wilde. Maar ik heb nog drie kinderen om voor te zorgen.''