Porta di San Giorgio doet race-hart sneller kloppen

Print
Porta di San Giorgio doet race-hart sneller kloppen

Afbeelding: De Limburger

Ivo op den Camp, Formule 1-verslaggever van de Limburgse kranten, doet dit weekeinde verslag van de race in Monza. In bijgaande blog beschrijft hij de Porta di San Giorgio, de adembenemend mooie entree van het circuit.

Het is net als bij de voordeur van een woning: de entree van een circuit zegt veel over de ziel en beleving die er achter de façade schuilgaat. Het Autodromo Nazionale Monza is onovertroffen.

Glimlach
Elke ochtend stap ik met een glimlach in mijn huurbolide voor het tochtje dat via de achteringang van het circuit leidt naar de parkeerplaats voor de coureurs en journalisten. Die achterdeur heet Porta di San Giorgio. Alleen de naam al. Een smal weggetje kronkelt via een middeleeuws bruggetje, langs een parochiekerkje tot bij de entree van het Parco di Monza: een eeuwenoude arcade, een beetje weggedrukt in een hoek. Adembenemend mooi, boordevol historisch besef.

Eronderdoor rijden en het lommerrijke bos inrijden is als in een hoekje bij de openhaard bladeren in het geschiedenisboek van de Formule 1. Een stukje verderop gaan Max Verstappen c.s. hun rijkunsten vertonen, maar het zouden net zo goed nog Alberto Ascari, Giuseppe Farina of Juan Manuel Fangio kunnen zijn. Het is een plekje dat geen mens onberoerd laat. Het race-hart gaat sneller kloppen; de dag kan niet meer kapot.

Chaos
Dan kruist de weg het oude tracé van de befaamde kombaan, waarvan de resten zowat door de achtertuin van de villa van Silvio Berlusconi lopen, daar waar schijnbaar wel eens een bunga bunga-feestje plaatsvond. Om tot slot via een tunneltje aan te belanden bij de parking, waar zeker tien vrijwilligers getooid met spiegelei als volleerde klaarovers de chaos alleen maar groter maken.

Ook dat is Monza en ook dat is traditie. Op elk ander circuit van de wereld zou de ergernis van de bestuurders recordhoogte bereiken; hier lacht ook Max Verstappen eens vriendelijk naar de hulpdiensten en kiest vervolgens zijn eigen plekje. Allemaal in de wetenschap dat bij het vallen van de avond het retourritje door de Porta di San Giorgio volgt.

Speel gratis mee met het Formule 1-spel

Daag je vrienden uit in een subpoule en win!

Voorspel bij elke Grand Prix de kwalificatie & uitslag en maak kans op mooie prijzen.

> delimburger.nl/f1