Op de barricaden voor prepensioen

Print
Op de barricaden voor prepensioen

Afbeelding: Roger Dohmen

De overheid wil dat we langer doorwerken. De AOW-leeftijd gaat stapsgewijs omhoog. De aanpak is maatschappelijk geaccepteerd. Maar is die ook sociaalmaatschappelijk verantwoord? Jean Wouters, or-voorzitter en het sociale geweten van VDL Nedcar, klimt op de barricaden.

Later met pensioen. Voor sommigen een genot, voor anderen een gruwel. „Werknemers worden in een keurslijf geperst. Vooral de wat lager geschoolden hebben amper een keuze.” 

Jean Wouters maakt zich boos over de in zijn ogen politieke kortzichtigheid. „Over een schrijnend gebrek aan inlevingsvermogen. Iedere politicus die dit bedacht heeft, daag ik uit om hier een dag aan de lopende band te komen werken. Ik ben bij vele bijeenkomsten geweest. Bij Samsom in Sittard, in Eindhoven, in Den Haag. Maar je krijgt nergens een luisterend oor. Ik snap wel waarom. Het is een pure centenkwestie. Die pensioenpot moet worden gespekt.” 

Alternatief werk
Jean Wouters. Krullende, grijze haardos, gympen, versleten spijkerbroek, sweater. Hart op de tong. 
Voor de duidelijkheid, hij predikt niet alleen voor eigen Nedcar-parochie. ,,Ik denk dat ik mag spreken namens de hele metaalsector. Bij Nedcar hebben we een relatief oude populatie. Medewerkers die hier vaak als tiener zijn begonnen. Met de nieuwe instroom hebben we nu ook een relatief jonge generatie in huis. Daartussen zit een gat. Voor de zestigplusser, die niet meer aan de lopende band wil of kan staan, is er daarom meestal alternatief werk. Maar in andere metaalbedrijven is dat al een stuk lastiger.” 

Het is vaak fysiek of psychisch niet op te brengen om tot je 67ste aan de band te staan

Uit allerlei studies blijkt dat langer doorwerken vooral voor lager opgeleiden problematisch zou kunnen zijn. Zij hebben niet alleen minder kansen op de arbeidsmarkt vanwege hun opleidingsniveau en leeftijd, maar ook een grotere kans op gezondheidsproblemen. ,,Het is vaak fysiek of psychisch niet op te brengen om tot je 67ste aan de band te staan. Soms ook sociaal niet.”

Niet alleen jongeren zitten in een spitsuur van hun leven. Ook ouderen krijgen het steeds drukker (voorbeeld: mantelzorg). ,,Als oudere had je met de zogeheten ‘oudelullendagen’ tenminste nog wat rustmomentjes”, zegt Wouters. „Goed tegen bijvoorbeeld het ziekteverzuim. Maar die dagen hebben ze ons afgepakt. Te duur en niet meer van deze tijd, heet het dan.” 
 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen