Oranje: 90 minuten ongewis avontuur

© ANP

De druk op bondscoach Danny Blind is maximaal. Het Nederlands elftal stort zich vanavond in het Zweedse Solna in een 90 minuten durend ongewis avontuur.

Maarten Wijffels

Het is de eerste kwalificatiewedstrijd. Normaal het begin van een periode van verheugen en vooruitkijken. Maar in het stadion van Solna kreeg Danny Blind gisteravond al de vraag of dit ook zijn laatste wedstrijd wordt bij een nederlaag? „Daar ga ik niet alleen over hè”, was zijn antwoord. „Maar nee, ik stap niet zelf op als het misgaat.” De toon voor Zweden -Nederland is daarmee gezet. De druk op de bondscoach en op zijn elftal is tot het maximum opgevoerd. En daar moeten ze vanavond maar mee omgaan. Blind gelooft dat hij dat zelf wel kan. „En volgens mij geldt dat ook voor de spelers. Stoïcijns is overdreven, maar ik vind dat ze zich heel professioneel opstellen. Er is goed getraind, goed gewerkt de afgelopen dagen. Ze moeten voetballen en focussen.”Dat voetballen gaat gebeuren in een andere opstelling dan donderdag tegen de Grieken. Haast automatisch dringt een vergelijking met twee jaar geleden zich op. Ook toen werd vlak voor de start van een nieuwe kwalificatie geoefend en verloren, van Italië. Voor toenmalig bondscoach Guus Hiddink een reden om te wisselen van spelers en van speelwijze voor de klus vijf dagen later tegen Tsjechië. Ook Blind gaat ‘andere accenten’ leggen na de mislukte generale. Het heeft er alle schijn van dat Oranje vanavond met drie nieuwe verdedigers speelt. Jeffrey Bruma en Virgil van Dijk opereren als centraal verdedigingsduo. Daryl Janmaat komt in de ploeg als rechtsback en Daley Blind schuift vanuit het centrum naar linksback, waar hij Jetro Willems vervangt.De andere wijziging zal gaan liggen in een andere positie voor Wesley Sneijder. Met hem in een vrije rol hangend op links, kan er een extra middenvelder in de basis. Het brengt Davy Klaassen aan de aftrap. Blind wilde gisteravond helemaal niks kwijt over de opstelling. Wel zei hij dat de les van ‘Griekenland’ is dat Oranje ‘veel meer een blok’ moet zijn. „We moeten compacter spelen.”Blind ziet zelf overigens niet direct parallellen met twee jaar terug en de paniek die toen toesloeg in de dagen tussen Bari en Praag. „Spelers die er toen bij waren, zijn nu twee jaar verder. Die hebben twee jaar meer ervaring. Dan doel ik op onder anderen Wijnaldum. Vergeleken met toen is ook Strootman erbij. We moeten nu sterker zijn.”Op de mat van het nieuwe nationale stadion van Zweden, bijna een kopie van de Amsterdam Arena, trainde Oranje gisteravond scherp. Wesley Sneijder, grijnzend: „Het wordt een avond voor big boys. Laten we maar eens kijken hoeveel wij er daarvan hebben.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee