Weer nieuwe namen op nationale terrorismelijst

© ANP

Negen Nederlanders zijn dinsdag door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Die lijst bevat nu de namen van 61 personen en drie organisaties. In het merendeel gaat het om zogenoemde uitreizigers die betrokken zijn bij terroristische activiteiten in Syrië en Irak.

ANP

Als personen op de nationale terrorismelijst worden geplaatst, worden hun tegoeden bevroren en kunnen ze hun bankrekeningen en creditcards niet gebruiken. ,,Voor uitreizigers wordt het zo moeilijker om terreurdaden te plegen of te financieren. Ook willen we voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland om hier geweld te plegen'', aldus minister Koenders.

Informatie over de negen nieuwe mensen op de lijst zal binnen de EU worden gedeeld. ,,Tegen terreur moet fors worden opgetreden, in Nederland en daarbuiten", stelde de minister.

Vrienden, familie en andere mensen rond uitreizigers mogen geen geld geven als er een bevriezingsmaatregel loopt. Wie dat wel doet, kan een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee