'Corruptie bij de douane is veel groter dan het lijkt'

© AD

De corruptie bij douane in de Rotterdamse haven is veel groter dan tot op heden naar buiten is gebracht. Dat stellen advocaten die betrokken zijn bij het onderzoek rond de douaniers Gerrit G. (55) uit 's-Gravenzande en Gert V. (47) uit Rotterdam. Ze baseren dat op dossierstukken.

AD

De twee douaniers worden ervan verdacht dat zij tegen betaling vele honderden kilo's cocaïne hebben doorgelaten voor criminelen. ,,Uit één van de onderzoeken is gebleken dat nog twee douaniers worden verdacht van ambtelijke corruptie'', stelt advocaat Adam Doesburg die één van de bijna dertig verdachten bijstaat. ,,Maar ik weet bijna zeker dat het afdelingsbreed is.''Gerrit G. en Gert V. werkten beiden op de afdeling pre-arrival, waar wordt bepaald welke containers wel en welke containers niet worden gecontroleerd. Ze zorgden er- voor dat containers met drugs werden 'vrijgegeven' en onopgemerkt het land in konden worden gesmokkeld.OnvoorstelbaarJan Boone, de advocaat van de bekende drugsbaron Henk E. (64) uit Schiedam, die wordt verdacht van de smokkel van honderden kilo's coke en een liquidatiepoging, is ervan overtuigd dat het corruptieschandaal bij de douane 'veel groter is dan men doet voorkomen'. ,,Op de afdeling pre-arrival werken zeventien mensen. Ze werken daar allemaal met hetzelfde computersysteem dat wordt gebruikt bij het selectieproces voor de controle. Bij dat proces zijn altijd twee collega's betrokken. Het is onvoorstelbaar dat bepaalde zaken die bij collega's moeten zijn opgevallen, niet zijn opgepakt.''Hoofdrolspeler Gerrit G. heeft aangekondigd pas tijdens het proces een boekje open te doen over het HARC-team dat jaagt op drugstransporten. ,,Dat HARC-team zal nog verbazen'', voorspelde hij de recherche tijdens zijn verhoor.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee