8.500 euro ingezameld voor begrafenis dakloze Jordy (19)

© Privéfoto / AD

Jef Verbeeck, Véronique Maes en hun dochter

Jef Verbeeck, Véronique Maes en hun dochter © Photonews

thumbnail:
thumbnail: Jef Verbeeck, Véronique Maes en hun dochter

Het verhaal van de dakloze Jordy Brouillard (19) grijpt veel Vlamingen aan. De moeder van de overleden jongen zou een sobere begrafenis regelen, maar daar wil het stel Jef Verbeeck en Véronique Maes een stokje voor steken. De teller van hun crowdfundingsactie voor een waardige uitvaart staat inmiddels op 8.500 euro.

De 19-jarige Jordy Brouillard, die hoogstwaarschijnlijk een hongerdood stierf in een tentje in een Gents recreatiegebied, was voorheen een onbekende voor het koppel uit het Belgische Steenokkerzeel. Maar toen bleek dat er geen volwaardige uitvaartplechtigheid zou komen wegens geldgebrek, waren zij nog sterker aangedaan.

,,Nadat we eerst al als maatschappij gefaald hadden - door hem niet te helpen nadat hij zoekraakte na zijn vertrek uit de jeugdinstelling - zouden we hem nu als een gevonden straathond cremeren,'' zegt Jef Verbeeck aangeslagen in Het Laatste Nieuws.Daarom startte hij met Véronique afgelopen vrijdag een crowdfundingactie. Het liep niet echt storm totdat het initiatief in de media kwam. Verbeeck: ,,Gisteravond werd al zo'n 8.000 euro geschonken. Dit hadden we absoluut niet verwacht. We hopen dat de moeder het geld aanneemt. Ik denk aan een gedenksteen, maar ook aan witte rozen die nabestaanden op het kerkhof kunnen leggen."

"Ik wil het geld zeker aanvaarden, want een gedenksteen kan ik zelf niet betalen"

Handjevol rouwbrievenDat Mathilde Chrispeels (39), de moeder van Jordy, plots financiële steun krijgt, verandert niets aan haar begrafenisplannen. ,,Jordy zal donderdag nog steeds om 8 uur gecremeerd worden en vervolgens zal hij om 11.30 uur begraven worden op het kerkhof van Ninove", klinkt het. ,,Maar ik wil het geld zeker aanvaarden, want een gedenksteen kan ik zelf niet betalen." Slechts een handjevol rouwbrieven werd gedrukt, uit financiële overwegingen. ,,Ik ga alvast contact opnemen met de initiatiefnemers van deze actie. Als het uiteindelijk zover komt, dan wil ik dat de namen van het koppel op de grafsteen worden gezet." Jef Verbeeck, Véronique Maes en hun dochter © PhotonewsNiet meer Jordy'sVan het overgebleven geld organiseren Verbeeck en Maes mogelijk een wake. Ook zou een deel van de schenkingen naar Ter Muren gaan, de jeugdinstelling waar Jordy tot zijn 18de verbleef. ,,Op die manier willen we vermijden dat er nog Jordy's zullen volgen", besluit Jef Verbeeck.Ondertussen onderneemt het Belgische Kinderrechtencommissariaat actie. Zij sturen een aanbevelingsnota naar Cachet vzw, een zelforganisatie van jongeren en (jong-)volwassenen met een jeugdhulpervaring. Daarin staan twaalf tips om jongeren voor te bereiden op een leven buiten een jeugdinstelling. In Nederland bracht de Kinderombudsman vorig jaar een soortgelijk advies uit over het voortzetten van de jeugdhulp aan jongeren boven de 18 jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee