F1 in België op weg naar 100 000 toeschouwers?

© ANP

Het ziet er naar uit dat de toeschouwersaantallen voor de F1-race in België de komende jaren mogelijk naar ongekende hoogten gestuwd worden.

Dit jaar werd het circuit van Spa-Francorchamps overspoeld door Nederlandse F1-fans. Allemaal fans van Max Verstappen uiteraard, maar hoeveel toeschouwers waren er tijdens de GP van België?

Dat er enorm veel Nederlanders naar de GP van België zouden komen om Max Verstappen aan te moedigen werd de voorbije maanden reeds duidelijk. Vanuit Nederland ontstond er immers een rush op tickets voor de GP van België. Vooral na de promotie van Max Verstappen van Toro Rosso naar Red Bull, en na zijn overwinning tijdens de GP van Spanje, was dat het geval.

De organisatoren van de GP van België hadden enkele dagen voor het raceweekend reeds gewaarschuwd om zeker op tijd te vertrekken. Er werden immers de nodige files verwacht. Omwille van haar unieke ligging zijn er immers maar een beperkt aantal wegen waarover de toeschouwers naar en van het circuit kunnen komen, wat uiteraard voor de nodige files en wachttijden zorgde. Bovendien waren er door het terreurniveau ook de nodige extra veiligheidscontroles.

Die veiligheidscontroles zorgden voor heel wat opstoppingen aan de verschillende ingangen van de circuits. De organisatie beloofde zowel het verkeersplan alsook de veiligheidscontroles tegen volgend jaar verder bij te sturen. Zo zullen er tegen volgend jaar onder meer tafels voorzien worden voor de controle van onder meer rugzakken.

Maar hoeveel toeschouwers waren er nu tijdens de GP van België 2016? F1journaal.be informeerde ernaar bij de organisatie Spa Grand Prix

Op zondag waren er zo'n 90 000 toeschouwers. Ter vergelijking: in 2015 waren er 63 000 toeschouwers op zondag en in 2014 waren er slechts 56 000 toeschouwers. Tijdens het raceweekend waren er in totaal zo'n 200 000 toeschouwers. Vorig jaar strandde de teller op ongeveer 150 000 toeschouwers.

Opmerkelijk is dat de GP van België 2016 de beste editie is in meer dan tien jaar. De absolute recordeditie is de GP van België in 2000. Toen waren er op zondag maar liefst 95 000 toeschouwers. Dat record was destijds vooral te danken aan de Duitsers, die massaal de grens overstaken om Michael Schumacher aan te moedigen.

Dit jaar kregen we een gelijkaardig fenomeen, met de talrijke Nederlandse fans die Max Verstappen kwamen aanmoedigen. Aangezien de Verstappen-mania alleen nog maar zal toenemen, en we met Stoffel Vandoorne volgend jaar opnieuw een Belg in de Formule 1 hebben, mogen de organisatoren zich voor volgend jaar opnieuw verheugen op een massaal bijgewoonde grand prix.

Ongetwijfeld wordt er al gedroomd van een nieuw bezoekersrecord, misschien zelfs van 100 000 toeschouwers op zondag ...

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee