Franse cipier 'bijna onthoofd' door radicale gevangene

© AP

In een gevangenis in de buurt van Parijs, heeft een gedetineerde islamist zondag een cipier aangevallen. Bilal T. stak een bewaker in zijn keel met een zelfgemaakt mes van 25 centimeter. De man werd 2 millimeter van zijn halsslagader geraakt. Onderzoekers menen dat de aanslag door meerdere gedetineerden werd georganiseerd en dat het de bedoeling was een cipier te onthoofden. Dat meldt de krant Le Figaro.

AD

De aanslag vond plaats in een gevangenisvleugel in Osny die is voorbehouden aan deradicaliseringskandidaten. Volgens bronnen binnen de gevangenis werd de aanslag door verschillende gedetineerden opgezet. Vermoedelijk was het de bedoeling een 'executie' uit te voeren zoals gebruikelijk is bij Islamitische Staat (IS). Terreuronderzoek

Bilal T. zou volgens een gevangenismedewerker een celdeur met bloed van zijn slachtoffer hebben besmeurd en 'zijn handen gespreid hebben om te bidden'. In een andere cel van deze speciale vleugel werd een mobiele telefoon aangetroffen.T. werd al bij zijn aanhouding gekenmerkt als een 'gevaarlijk individu'. De man werd maanden geleden in Turkije gearresteerd. Hij was op weg naar Syrië. De situatie in de speciale vleugel in Osny zou overigens veranderd zijn sinds de komst van twee andere gevaarlijke gedetineerden. Onderzoekers vermoeden dat er een verband is tussen Bilal T. en Larossi Abballa, de man die in juni een agenten-echtpaar vermoordde in Magnanville. Abballa had in een video ertoe opgeroepen naast agenten ook cipiers te executeren.

Massages en schermlessen

Jean-François Forget, secretaris-generaal van de belangrijkste cipiersbond UFAP-UNSa, is woedend. ,,De gevangenissen zijn kruitvaten. We zitten met 300 gevangenen die in voorarrest zitten wegens terrorisme en duizend gevangenen zijn aan het radicaliseren. Nog voor de opening van deze 'deradicaliseringsvleugels' heeft de bond erop aangedrongen dat de veiligheid gegarandeerd zou zijn en dat deze vleugels waterdicht zouden afgesloten zijn van de rest van de gevangenissen. We hebben ook minstens drie bewakers per gedetineerde geëist. Maar ze verkiezen programma's op te starten die kant noch wal raken. We zijn dat woord 'deradicalisering' helemaal zat, het betekent niets". Zijn relaas gaat verder. ,,In Osny krijgen deze gevangenen massages van professionele masseurs en kunnen ze lessen schermen volgen. Bovendien is de vleugel voor de nieuwkomers zo overbevolkt dat die vaak in de vleugel voor geradicaliseerden terechtkomen. Anderzijds belanden gedetineerden die in de speciale vleugel worden opgevangen vaak in de klassieke detentie, omdat de deradicalisering slechts acht weken duurt. Ja, er zijn sinds zondagavond speciale maatregelen genomen. Maar voor hoe lang?"

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee