Roermondse 'pillenproducenten' voor de rechter

© AD

De rechtszaak tegen twee inwoners van Roermond die verdacht worden van grootschalige handel in neppillen is dinsdagmiddag begonnen. Het bedrijf Global Internet Services (GIS) in Roermond speelt een belangrijke rol in het onderzoek van de Duitse justitie naar verboden handel in erectiepillen, afslankingspillen en middelen tegen haaruitval.

De Limburger

Van dit bedrijf aan de Schoenmakersstraat is de 48-jarige Remo van R. uit Roermond enige aandeelhouder en mededirecteur. De tweede leidinggevende is zijn plaatsgenoot Roger K. (47). De twee mannen zijn in maart 2015 op verzoek van de Duitse justitie opgepakt en uitgeleverd aan Duitsland.De autoriteiten denken dat de Roermondenaren in Duitsland tussen 2011 en 2014 voor tien miljoen euro aan nepmedicijnen hebben verhandeld. Dat zou zijn gebeurd via een organisatie van dertien mensen uit Nederland, Duitsland en Oost-Europa waaraan Van R. en K. leiding hebben gegeven. Van R. werd opgepakt in zijn huis aan de Thorbeckestraat in de wijk Eigen Haard in Roermond. Zijn bedrijf GIS is, volgens het Kadaster, eigenaar van de bungalow aan de Eglantierhof in de wijk Hoogvonderen.

In dat pand arresteerden FIOD-medewerkers ook de 47-jarige K.: de bewoner, medeverdachte en mededirecteur van GIS. De Duitse justitie volgt de verdachten al sinds 2012. Daarbij zijn ook reizen naar Azië aan het licht gekomen. Via onder meer China en Hongkong worden jaarlijks voor miljoenen euro’s aan neppillen Europa binnengesluisd.

Het aantal nepmedicijnen dat in West-Europa via het illegale circuit en verkoop via internet op de markt komt, is de laatste jaren fors gestegen. De omzet van zogeheten schaamtepillen - afvaltabletjes of erectiemiddelen - loopt in de miljarden euro’s. De pillen bevatten nauwelijks werkzame stoffen.

Steeds meer bendes handelen erin. Die organisaties zaten eerst in de drugshandel en zijn overgestapt naar medicijnenhandel. De productie is goedkoop, de winst enorm.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee