Holleeder mag deal tussen zus en OM niet zien

© AD

De verdediging van Willem Holleeder krijgt geen inzage in de deal die zijn zus Sonja sloot met het Openbaar Ministerie (OM) over de criminele erfenis van haar echtgenoot en Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald.

AD

De advocaten van de 'topcrimineel' vroegen de rechtbank vorige week om inzage. Ookverzochten de raadslieden de rechters om te beslissen dat Sonja zich tijdens de getuigenverhoren over deze zaak niet meer mag beroepen op haar zwijgrecht. Maar dat mag ze volgens de rechter wel, omdat ze zichzelf niet hoeft te belasten met het risico dat ze zelf alsnog wordt vervolgd.

Het OM vervolgt Willem Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks onderwereldmoorden, waaronder die op Van Hout. Zijn zussen Sonja en Astrid en zijn ex Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen over hem afgelegd.Impasse

De ondervragingen van de zussen zijn sinds de zomer in een impasse beland. Sonja beriep zich bij de eerste sessie door de nieuwe advocaten van haar broer - Sander Janssen en Robert Malewicz - vrijwel direct op haar verschoningsrecht. Haar raadsman liet toen weten dat ook zus Astrid geen antwoord zou geven.

Uit de paar antwoorden die Sonja Holleeder volgens de advocaten van Willem Holleeder wel gaf, hebben de strafpleiters opgemaakt dat ze ,,eerder op onderdelen niet de waarheid heeft verteld''. Volgens Malewizc is het voor een eerlijk proces ,,van groot belang" dat de zussen kunnen worden ondervraagd. ,,Als ze in deze zaak onwaarheden hebben verteld, dan kan dat ook iets zeggen over de waarde en betrouwbaarheid van de rest van hun verklaringen."

De volgende zitting is op 30 november. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee