‘Overschilderen mural is not done’

© De Limburger

Heerlen Murals had de muurschildering van Ox Alien niet mogen overschilderen. De officiële organisatie achter de murals heeft de Rotterdamse kunstenaar excuses aangeboden en wil de fout graag goedmaken.

Geertjan Claessens

De actie van curator Raenys Martis levert heftige reacties op in de Heerlense straatkunstwereld. Op sociale media kwamen tientallen boze reacties binnen. Sommigen roepen op de verantwoordelijken aan te klagen. Zelf reageert Ox Alien (die niet zijn e chte naam wil noemen) gematigd. Hij wil mogelijk als goedmakertje de kans krijgen een nieuwe muurschildering te maken in Heerlen, zodat de affaire een positief besluit krijgt.

Volgens Sanne Gijsbers van Street Art Heerlen is het in de wereld van de street art absoluut not done om een mural over te schilderen. ,,dat is een absolute no go. Het staat gelijk aan vernieling.”

Vrijheid

Zo denkt ook Ox Alien zelf erover. Hij is bang dat de straatkunst in Heerlen teveel gereguleerd wordt. De gemeente geeft Heerlen Murals subsidie om muurschilderingen te laten maken, maar de organisatie gaat daarbij voorbij aan lokale kunstenaars, vreest Ox Alien. ,,Street art hoeft niet legaal te zijn. Het is van de straat. Iedereen moet kunnen schilderen.”

Street art is ook ontstaan vanuit de illegaliteit. Veel kunstenaars zijn begonnen als graffitispuiters, om later hun artistieke talenten te ontwikkelen. Heerlen Murals heeft gezorgd dat in de stad tientallen muurschilderingen verschijnen, die steeds meer bekijks trekken.

Street Art Heerlen richt zich op het promoten van de straatkunst via sociale media, internet, een gidsje en begeleide wandelingen. De organisatie is ook betrokken bij een crowdfundingactie om een mural te laten maken op de muur van Carbon6, het voormalige CBS-kantoor direct achter het station van Heerlen.

In het bijgaande filmpje reageren Sanne Gijsbers van Street Art Heerlen en voorzitter Peter Fransman van Stichting Street Art (de organisatie achter Heerlen Murals) op het incident.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee