Verwijten over en weer in ‘schoolstrijd’ Doenrade-Onderbanken

Print
Verwijten over en weer in ‘schoolstrijd’ Doenrade-Onderbanken

Afbeelding: ANP/Koen Suyk

Schoolbesturen Kindante en Innovo vinden dat Onderbanken het voortbestaan van scholen in Doenrade, Jabeek en Bingelrade in gevaar brengt.

Het aanbieden van gratis leerlingenvervoer naar Merkelbeek kan de drie scholen leegtrekken, waardoor ze zouden moeten sluiten, stellen de schoolbesturen in een brief aan ouders.

Vervoer
Onderbanken peilt zonder overleg de behoefte van ouders uit Jabeek en Bingelrade aan leerlingenvervoer naar Merkelbeek. Beide scholen gaan dicht als ze volgens plan gaan fuseren met de basisschool in Doenrade. Volgens wethouder Rens Evers (Progressief Onderbanken) van Onderwijs is de brede maatschappelijke voorziening in Merkelbeek een alternatief voor ouders.

Op de achtergrond speelt mee dat Onderbanken veel heeft geïnvesteerd in brede maatschappelijke voorzieningen in Merkelbeek en Schinveld. De gemeente wil zorgen dat zoveel mogelijk ouders in de gemeente voor een van beide scholen in de eigen gemeente kiezen.

Oordeel
De actie is des te opvallender omdat Onderbanken en Schinnen (waar Doenrade onder valt) in 2019 samengaan met Nuth. De Schinnense onderwijswethouder Peter Janssen (CDA) liet al doorschemeren dat hij verrast is door de actie van de fusiepartner. Een oordeel over de handelwijze van de buurgemeente hield hij wijselijk voor zich.    

Kindante en Innovo zijn overeengekomen dat de scholen in Jabeek, Bingelrade en Doenrade samengaan. Omdat een nieuwe plek in Onderbanken niet te regelen was door tegenwerking van die gemeente is gekozen voor een vestiging in Doenrade. Ook contactgroepen van ouders van de drie scholen hebben zich uitgesproken voor het behoud van een school in één van de drie dorpen.

Kiezen
Ook zij zijn niet blij met de actie van Onderbanken, die volgens hen getuigt van kerktorendenken en politiek gemotiveerd is.
Ze noemen het vreemd dat Onderbanken zegt dat ouders zelf moeten kiezen, maar vervolgens die keuze wel beïnvloedt door met gemeenschapsgeld leerlingenvervoer aan te bieden. Evers wijst erop dat beide brede maatschappelijke voorzieningen in Onderbanken ook met gemeenschapsgeld zijn opgezet. Evers gelooft niet dat het leerlingenvervoer zal leiden tot sluiting van de scholen. Als ook de school in Doenrade dicht gaat is merkelbeek volgens hem een goed alternatief. 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje