Dementerenden moet je niet pamperen

Print
Dementerenden moet je niet pamperen

Ingrid Schouten-Minten. Afbeelding: Roger Dohmen

Ingrid Schouten-Minten schreef een emotioneel maar ook praktisch boek over de alzheimer van haar moeder Miek (88). Conclusie: dementerenden moet je niet te veel pamperen.

„Ik zat met mijn moeder van 86 bij de geriater en ik hoor het de arts nog zeggen: ‘Het lijkt op het begin van dementie…’ Vanaf dat moment praatte hij eigenlijk alleen nog maar tegen mij. Mijn moeder werd genegeerd. Binnen één seconde was zij veranderd van een vrijgevochten en soms eigenzinnige vrouw naar een dementiepatiënte. En het rare is, je gaat er aanvankelijk zelf ook naar handelen. Je ziet en hoort opeens overal details die de diagnose lijken te bevestigen. Je gaat haar ontzien. Je wilt haar helpen, steunen, met alle liefde die in je zit. Zo wordt een eerste voorzichtige diagnose een self fulfilling prophecy.” 

Pas later, toen haar man Elmer vragen ging stellen als: zijn we wel goed bezig, is moeder werkelijk al zo dement, ontnemen we haar met al onze zorg niet haar laatste onafhankelijkheid?, pas toen besefte Ingrid Schouten-Minten uit Roermond dat je (beginnende) dementiepatiënten juist niet te zeer moet pamperen. 

Beste opvoeding
Het pedagogen-echtpaar Kohnstamm heeft ooit gezegd dat de beste opvoeding voor kinderen ‘liefdevolle verwaarlozing’ is. Ingrid: „En datzelfde geldt eigenlijk ook voor mensen met dementie. Stimuleer zo lang mogelijk hun zelfstandigheid. Grijp niet bij het minste of geringste in, bied niet bij alles een helpende hand, hoezeer dat ook indruist tegen je gevoelens van liefde en compassie.” 

Medio september ligt haar boek Dansen op de stilte in de boekhandel. En tijdens de provinciale tv-actie Limburg helpt onvergetelijk 21 september op L1, staat het boek vol in de schijnwerpers. Het is uiteraard niet het eerste boek over het (aftakelings)proces dat gepaard gaat met dementie. Maar volgens prof. Frans Verhey van het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) is dit boek anders, omdat het niet alleen het lijden van de moeder beschrijft, maar de lezer ook meeneemt in het emotionele proces dat naaste familieleden onvermijdelijk doormaken. 

‘Het boek is intiem, maar ook een (praktische) voorbereiding voor iedereen die met dementie te maken krijgt. Zelfs mensen die in opleiding zijn of al professioneel werken met dementerenden, kunnen hier veel van leren’, stelt Verhey in een voorwoord. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje