Groen rukt op in Parkstad

Print

De opgewaardeerde Benzenradervijver, het beginpunt van de Geleenbeek. Afbeelding: Johannes Timmermans

Heerlen - In Hoensbroek wordt de komende jaren hard gewerkt aan de aanleg van het Schurenbergerpark, waar een activiteitenterrein en natuurlijk bos samenkomen. Ook kunnen inwoners bomen adopteren, die een plekje krijgen in het Levensloopbos. Meer groen is een belangrijk streven, zeker in Parkstad. De voormalige mijnstreek is met de transitie ‘van zwart naar groen’ uitgegroeid tot één van de groenste stadsregio’s van Nederland. Een paar voorbeelden daarvan.

Park Urbana, Heerlen
Dit stadspark op het van Grunsvenplein was bedoeld als pop-up park tijdens het tiendaagse cultuurfestival Cultura Nova dit jaar. Het plein voor de schouwburg werd gevuld met fruitbomen, fruitstruiken en löss om het typische Limburgse landschap na te bootsen. Na vele positieve reacties liet initiatiefnemer IBA weten dat het park tot mei in Heerlen blijft. Leerlingen van het Citaverde College in Heerlen gaan het groen onderhouden. Na deze periode zal het park steeds op andere plekken in Parkstad worden aangelegd. IBA wil hiermee bereiken dat inwoners van de regio een betere relatie krijgen met de natuurlijke omgeving van Parkstad.

Park West, Kerkrade
Een park van 50.000 m2 groot: Park West in de Kerkraadse wijk Heilust wordt wel eens het nieuwe Central Park genoemd. Momenteel is de aanleg van het park in volle gang. Hiervoor zijn zo’n driehonderd woningen die niet meer voldeden aan de eisen van deze tijd gesloopt. Park West wordt met speeltuin, plek om te tuinieren en een Roda JC Kerkrade-court een grote ontmoetingsplek. Aan de rand van het park komt een multifunctionele accommodatie in de voormalige kerk van Heilust.

Pocketparkjes, Heerlen
Zo groot als het Kerkraadse park wordt, zo klein zijn de parkjes in de drie MSP-buurten van Heerlen. Verspreid over Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig zijn in de afgelopen jaren pocketparkjes en een mini-fruitgaard aangelegd, parkjes die iets toevoegen aan de wijk. De inrichting is door de inwoners zelf bedacht, samen met kunstenaars. Zo moeten kinderen er lekker kunnen ravotten en moet het een fijne ontmoetingsplek zijn voor omwonenden.

Corio-Glana, Heerlen-Geleen
Het dal van de Geleenbeek tussen Heerlen en Geleen wordt aangepakt. Om die reden kreeg het project de naam Corio-Glana. Veertien kilometer beek wordt hersteld, de landschappen langs de beek worden verbeterd en er komen meer voet- en fietsersbruggen, visplaatsen en wandelpaden. De dieren worden ook niet vergeten: zo wordt er meer ruimte gecreëerd voor de ijsvogel en het vliegend hert. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →