Racevirus Verstappen begon op de brommer

Print
Racevirus Verstappen begon op de brommer

Afbeelding: Wout Meppelink

De bromfiets heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ooit begon het met de Solex en sindsdien leidt het fenomeen een tumultueus leven. In hun jubileumuitgaves kijkt het blad Bromfiets, ‘het oudste bromfietsmagazine ter wereld’, naar de historie. Met als opvallende liefhebber opa Frans Verstappen.

Opa Frans Verstappen plat op de tank van een Royal Nord ‘buikschuiver’- bromfiets. Het begon als een stunt voor de jubileumuitgave van het in 1950 gestarte magazine Bromfiets, maar fotograaf Wout Meppelink vertelt lachend dat de grootvader van Max op het plein voor de ijssalon in Montfort bijna niet meer te houden was.

„Hij was met geen tien paarden meer van de brommer af te krijgen toen we die weer in de bus wilden schuiven. Hoe we dat idee kregen? De oude Verstappen reed vroeger zelf ook Royal Nord, dat wisten we via de eigenaar van die brommer Kees van de Grint. Raceliefhebbers kennen die naam wel. Hij was járenlang racebandenspecialist bij Bridgestone en zodoende ook een relatie van de Verstappens in de kart en formule races. Het leek ons leuk om hem er nog eens mee te fotograferen.” 

Rookpluim
Het bleek een voltreffer. Opa Frans maakte eerst wat rondjes op het plein en verdween vervolgens onaangekondigd en vol gas met een rookpluim uit de uitlaatjes aan de horizon om – zonder helm – ‘even echt een proefritje’ op de snelle buikschuiver te maken. Zelf reed hij ooit een opgevoerd exemplaar, waarmee, zo vertelt journalist Berry Zand Scholten in het blad, de Limburger alle Duitse bezoekers op hun 80 cc machines voorbij spoot. 

Meppelink: „Het was prachtig om te zien. We moesten in de achtervolging om rijfoto’s te maken. Hij had geloof ik al dertig jaar niet op zo’n ding gezeten, maar spoot als een raket weg op de knalgele schakelbrommer. Het zou me niet verbazen als hij rap weer zo’n ding gaat kopen.” 

Formule 1
Bromfiets magazine laat zien hoe ‘de bromfiets’ de basis vormt voor het racevirus bij de Verstappens. Daar begon het verhaal met opvoeren en dat werd later vertaald in de kartsport. Waarbij opa Frans zoon Jos leerde sleutelen en jarenlang naar kartraces meereisde. De rest van de geschiedenis kennen we: datzelfde herhaalde zich met verdubbeld succes tussen Jos Verstappen en kleinzoon Max. 

Meppelink: „Je zou kunnen zeggen dat de basis voor hun Formule 1 successen in een brommermerk uit België ligt. Die van opa Frans was destijds zwaar opgevoerd - de Verstappens zijn echte tuners - maar in verhouding is het qua snelheid natuurlijk geen vergelijk.”