Rutte: groep jongeren in Zaanstad ‘tuig van de richel’

© ANP

De groep Turks-­Nederlandse jongeren die in Zaanstad overlast veroorzaakt, is volgens minister­-president Mark Rutte ,,gewoon tuig van de richel”

De Limburger

Dat zei hij gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie. „Ik heb me er twee dagen kapot aan zitten ergeren.” Hij windt zich er erg over op dat gewone mensen zich in hun buurtje bedreigd voelen, zei hij. Rutte deed een oproep aangifte te doen. De premier wil niks weten van een link met de gebeurtenissen in Turkije. „Het laatste wat we moeten doen is ze een genoegen doen door ze een escape te bieden door te zeggen: misschien heeft het te maken met de coup.”

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad heeft gistermiddag een bezoek gebracht aan de Zaandamse wijk Poelenburg. De burgemeester sprak met personeel van de supermarkt en omwonenden. „Het gedrag dat werd vertoond is onacceptabel”, zei Faber. „Ik snap heel goed dat mensen zich onveilig voelen en dat kunnen we niet accepteren.”

De supermarkt zette al extra beveiliging in en de gemeente beloofde donderdag dat er meer blauw en andere handhavers op straat in de wijk zouden komen. Poelenburg kwam in het nieuws door klachten over overlast en intimidatie bij een supermarkt door Turks-Nederlandse jongeren. Het personeel zou vanwege de intimidatie bang zijn om de winkel te verlaten en ook klanten hebben er last van. Ook agenten worden onheus bejegend. Op beelden op internet is te zien dat ze de fiets van een man afpakken, waarna hij een klap krijgt als hij hier iets van zegt.

Een cameraman en verslaggeefster van het SBS6-programma Hart van Nederland werden donderdag bedreigd toen ze een item maakten over de overlast. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat er al geruime tijd contact is met de jongeren die problemen veroorzaken en dat er meer gesprekken komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee