Monoloog René van der Gijp: 'Ik geef niet om bezit'

© AD

Volgende week verschijnt de opvolger van de bestseller ‘Gijp’, van auteur Michel van Egmond. René van der Gijp vertelt hierin over de dood van zijn ex­-geliefde en het overlijden van zijn moeder. En over zijn nieuwe rol als vader. Monoloog van een praktische positivist.

De Limburger

,,Ik ben hartstikke blij dat ik die kleine nu heb. Nicky is toch een soort therapie voor me. Een mooi, lief mannetje. Hij is 15, zit in een belangrijke fase van zijn leven. School afmaken, straks z’n rijbewijs halen, z’n eerste meisje… Dan moet je er zijn voor die pik. Toen hij met vriendjes op vakantie was, dacht ik vaker aan de dood van Daan. Lastig hoor, ik miste Nicky. Had ik nooit gedacht. Ben toch graag in m’n eentje.

Weet je wat ik voelde bij de dood van Daan? Dat ik het zó zonde vond. Een fles Bacardi per dag, zeventig sigaretten, een handjevol Advil… Dat is toch vreselijk. Neem nou een klein beetje deel aan het leven, zei ik. Ze zat thuis op de bank, had nergens zin in. En ze had altijd hoofdpijn. Ik weet zeker dat als je in zo’n toestand bij de psychiater komt zo’n man zegt: joh, ga lekker backgammon spelen. Koop een flipperkast, neem een kano. Dóe iets! Toch was ze een goede moeder.”

Bevrijdend

,,Het overlijden van Daan en, in mindere mate, m’n moeder, zit nog in m’n hoofd. Mijn moeder had er al jaren geen zin meer in, de dood was bevrijdend. Maar je hebt het niet voor het zeggen, hè? Natuurlijk was ik enorm verdrietig toen ze overleed, vooral omdat ze zo moeilijk oud werd. Ik deed dagelijks boodschapjes en als ik zei: ma, ik maak morgen macaroni, wist je al dat ze geen trek had. Ik keek naar haar en dacht: Jezus, dat mág toch niet. Daar zijn we hier toch niet voor? Het was beangstigend depressief. Ik begreep het wel, hoor. Mijn vader deed alles thuis, die behandelde mijn moeder als een groot kind. Toen mijn vader klachten kreeg, moest mijn moeder ineens in de benen. Dat werd lastig...

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee