Staatssecretaris Wiebes: geen draagvlak EU-belastingtarief

© AD

Nederland is tijdens het EU-voorzitterschap de eerste zes maanden ,,serieus in de slag geweest” met onderhandelingen over een Europees belastingtarief voor rente- en royaltyinkomsten. Dat bevestigt staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zaterdagmorgen in Bratislava naar aanleiding van onthullingen door dagblad Trouw en het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.

ANP

Volgens Wiebes heeft het voorstel, dat het moeilijker moet maken voor multinationals om belasting te ontwijken door te schuiven met winsten naar landen met voordelige tarieven, ,,op geen stukken na draagvlak”. Ook zei de staatssecretaris, in de Slowaakse hoofdstad voor een informele bijeenkomst van EU-ministers van Financiën, dat er ,,al jaren allerlei percentages” de revue passeren.

Uit geheime stukken zou blijken dat de EU ,,op technisch niveau” overeenstemming heeft bereikt over een minimumtarief van 10 procent op rente en royalty’s. Er is ook gesproken over de invoering van een bronbelasting op rente en royalty's uit landen die ze niet belasten. ,,Dan heffen landen dus in feite belasting voor een andere lidstaat. Dat schuurt met het concept dat ondernemingen belasting moeten betalen in het land waar de waarde wordt gecreëerd", reageerde Wiebes.

Het zou voor het eerst zijn dat de EU-landen een gezamenlijk tarief voor directe belastingen invoeren. Een besluit daarover vereist unanimiteit. Nederland is geen voorstander. ,,Het grijpt echt in de fiscale soevereiniteit in", aldus Wiebes. ,,Ik verwacht niet dat dit binnenkort gaat vliegen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee