Luiden 'gecoördineerde aanvallen' van VS en Rusland einde van IS in?

© HBVL

De VS en Rusland zijn in Genève overeengekomen om gecoördineerde aanvallen uit te voeren in Syrië, als de afgesproken wapenstilstand standhoudt. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd na de aankondiging van het nieuwe Russisch-Amerikaanse plan dat het conflict in Syrië moet beëindigen.

HBVL

,,We zullen een overeenkomst bereiken over aanvallen op de terroristen door de Russische en Amerikaanse luchtmacht. We zijn het eens over de gebieden waar we zullen samenwerken”, zo verklaarde Lavrov in Genève.

De gesprekken over de Russisch-Amerikaanse militaire samenwerking zullen pas van start gaan wanneer de ook in Genève afgesproken wapenstilstand zeven dagen standhoudt. Die wapenstilstand moet in de nacht van zondag op maandag in werking treden.

Het Russisch-Amerikaanse plan moet er daarnaast ook voor zorgen dat de humanitaire hulp tot bij de mensen in nood geraakt. Volgens Kerry is het plan mogelijk een “keerpunt”, als het door alle partijen nageleefd wordt.

Het Russisch-Amerikaanse akkoord werd zaterdag door de betrokken actoren gemengd onthaald. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwelkomde de doorbraak. Turkije is zelf militair actief in het noorden van Syrië, waar het vooral de Koerden bestrijdt.

Kluwen van radicale en gematigde rebellen

De zogenaamde ,,gematigde oppositie” in Syrië zei bij monde van een woordvoerster van het door Saoedi-Arabië samengestelde Hoge Onderhandelingscomité (HNC) dat zij zich aan haar belofte gaat houden, zich te distantiëren van de radicale groepen.

In de eerste plaats gaat het dan om IS. Maar veel rebellengroepen in Syrië hebben zich in de loop van het conflict ook onder de paraplu van Jabhat al-Nusra geschaard. Die jihadisten van al-Qaida hebben zich onlangs herdoopt tot Jabhat Fatah al-Sham, een naamswijziging uit tactische overwegingen maar zonder enige ideologische consequenties. Volgens de woordvoerster waren de ,,gematigden” gedwongen zich bij de radicalen aan te sluiten omdat zij door de regeringstroepen werden belegerd.

Een woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) zei dat zijn oppositiegroep ,,sceptisch” staat tegenover de slaagkansen van het Amerikaans-Russisch akkoord. De door de VS gesteunde beweging zegt haar twijfels te hebben over de eerlijkheid van Damascus en Moskou. De Syrische regering zelf heeft nog niet gereageerd.

Het agentschap AFP ziet drie grote obstakels voor de slaagkansen van het staakt-het-vuren. Ten eerste, de oorlog is al zijn zesde jaar ingegaan en in die jaren zijn al verscheidene akkoorden gesloten, die telkens botsten op enorm wantrouwen bij de (vele) betrokken actoren.

Veel vraagtekens

Voorts is het maar de vraag of effectief een einde komt of kan gemaakt worden aan het ‘marriage de raison’ tussen rebellen die na vijf jaar strijd nog steeds gematigd zijn gebleven en de jihadisten. Het zijn namelijk die jihadisten die op het terrein het sterkst staan en die vaak nieuw wapentuig verwerven door dat van door de VS, Turkije, Qatar en de Saoedi’s bevoorraadde gematigden te confisqueren.

En, ten derde, het conflict is geen burgeroorlog of sektarische strijd, maar een regionale oorlog met zoveel betrokken landen en groeperingen, alle om onderscheiden redenen bij het conflict betrokken (en dat zijn geen humanitaire redenen). Zodat een akkoord bedisseld tussen twee landen, ook al is één ervan de VS, geen gegarandeerde globale oplossing biedt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee