Fortuna laat toppositie liggen

© Proshots

Fortuna heeft gisteravond een prachtige kans op een toppositie in de eerste divisie laten liggen. De Sittardenaren konden de favorietenrol tegen Jong FC Utrecht niet waarmaken en gingen met 3-0 hard onderuit.

Ron Langenveld

Het is een haast ongekende luxe voor Fortuna- supporters dezer dagen. Na de ellende van het vorige seizoen, is het plots weer leuk om naar de stand van de eerste divisie te kijken. Bungelde de Sittardse club voorheen steevast ergens diep onderaan, inmiddels prijkt de naam Fortuna Sittard fier in het ‘linkerrijtje’. En menigeen was voorafgaand aan de wedstrijd bij Jong FC Utrecht van gisteravond al aan het rekenen geslagen. Want als Fortuna zou winnen in de Galgenwaard, kon de club zo maar op een gedeelde tweede plaats terechtkomen. Maar dan moest er gisteravond natuurlijk wel nog even gewonnen worden van de Utrechtse beloften. Trainer Ben van Dael had er vooraf al voor gewaarschuwd. Jong Utrecht mocht dan met slechts één puntje stijf onderaan staan, makkelijk zou het volgens Van Dael niet worden in de Domstad. En dat werd het ook niet. De Sittardenaren kwamen er de gehele wedstrijd eigenlijk nauwelijks aan te pas. „Als je zo slap speelt, help je de tegenstander meteen in het zadel”, mopperde Van Dael.Jong Utrecht was beter, sneller en dreigender. Niet in de laatste plaats omdat het talententeam versterkt bleek met een aantal meer ervaren spelers, die tijdens eerdere wedstrijden niet op het veld stonden. Zoals Nacer Barazite en Patrick Joosten, gerespecteerde selectiespelers. Of Kristoffer Peterson, die afgelopen seizoen verhuurd werd aan Roda maar nu terug is in Utrecht. Fortuna-trainer Ben van Dael, die sprak van competitievervalsing, telde zelfs zeven spelers uit het eerste elftal bij de thuisploeg. Al na drie minuten spelen resulteerde de pressie van Utrecht in een eerste schot op doel. De vingertoppen van keeper Leon ter Wielen konden de eerste tegentreffer maar nauwelijks voorkomen. Vijf minuten later was het voor Utrecht al bijna opnieuw prijs. En de regen van kansen voor Utrecht stopte niet meer. In de 23ste minuut was het dan uiteindelijk raak voor Gyrano Kerk: 1-0. Aan het einde van de eerste helft leek Utrecht nog even wat te verslappen en kreeg Fortuna iets meer grip op de wedstrijd. Maar in de 41ste minuut kon opnieuw Kerk zo maar vrij naar keeper Ter Wielen lopen en was het opnieuw bingo voor Jong Utrecht: 2-0.Van Dael probeerde in de tweede helft met de inbreng van Briels en de eindelijk speelgerechtigde Macedoniër Askovski meer vat op het spel te krijgen. „We verzuimden voorin druk te zetten”, verklaarde de trainer de wissels. Zijn opzet leek even te werken. Maar tot een aansluitingstreffer aansluitingstreffer leidde het meer aanvallende spel van Fortuna niet. En het was oppassen geblazen voor de Fortunezen, want Utrecht counterde gevaarlijk en kreeg gaandeweg de tweede helft opnieuw de overhand. Het wegstervende gezang van de ruim 200 aanwezige Fortuna-supporters was illustratief voor het langzaam wegebbende geloof in een goede afloop, bij supporters en spelers. Toen in de 82ste minuut na een vrije trap aan Utrechtse zijde Maarten Peijnenburg het derde doelpunt erin tikte, was het definitief bekeken voor Fortuna.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee