Tweede Kamer stemt in met actieve registratie orgaandonoren

© ANP

Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer steunt compleet onverwacht een D66-voorstel voor een nieuw systeem om actief orgaandonoren te registreren.

AD

Het gaat om een plan waarbij iedere Nederlander automatisch in het donorregister terecht komt, tenzij men aangeeft dat niet te willen. Vorige week meldden de fracties van VVD, CDA, PVV, SGP en ChristenUnie en wat losse Kamerleden nog daar geen brood in te zien. Voor hen is ieders recht heilig om zelf te beslissen over zijn of haar lichaam. Tijdens de stemming werd echter aan iedere parlementariër gevraagd om zelfstandig een medisch-ethisch oordeel te geven over het plan; genoeg Kamerleden hebben nu anders gestemd dan hun fractie had geadviseerd. Initiatiefneemster Pia Dijkstra zwakte recent haar omstreden voorstel nog af, in de hoop op meer steun. Mensen stemmen niet meer automatisch compleet in met orgaandonatie als ze niet reageren op meerdere verzoeken om een keuze te maken. Dit oorspronkelijke idee stuitte op groot verzet.

In het gewijzigde voorstel wordt ook aan andere wensen van partijen tegemoetgekomen. Zo moeten volwassenen straks bij de aanvraag van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs standaard informatie ontvangen over donorregistratie. SenaatDe Senaat zal nog oordelen over het aangenomen D66-plan. Zo'n besluit kan nog maanden op zich laten wachten. Als de wet uiteindelijk niet wordt aangepast, blijft gelden: je bent pas donor als je dat zelf regelt. De overheid dwingt niemand en beveelt donatie louter aan via grote campagnes. Sinds Nederland in 2007 werd opgeschrikt door de geënsceneerde Grote Donorshow van BNN, waarin patiënten 'streden' om een nier, zijn verschillende initiatieven van de grond gekomen om meer beschikbare organen te krijgen. Jaarlijks sterven 150 zieken terwijl ze op de wachtlijst staan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee