Coalitie gevallen, crisis in Landgraaf

© Maps

© ANP

thumbnail:
thumbnail:

In de lopende raadsperiode (2014-2018) zijn inmiddels zeven coalities gesneuveld, met Landgraaf als laatste voorbeeld. Vooral in het zuiden van de provincie rommelt het op bestuurlijk niveau. Coalities vallen als rijpe appelen. Een overzicht.

Genaud Molin

Voerendaal (mei 2015)Een slepend conflict tussen Voerendaal Actief-raadslid Dré Vliegen en een groep leden van de fractie ligt aan de basis van de val van de coalitie. Volgens de partijleiders, fractievoorzitter Raimond Franssen en wethouder Suzanne Lipsch, is Vliegen al geruime tijd een stoorzender. Vliegen zegt op zijn beurt dat de twee 'enkel ja-knikkers om zich heen verzamelen'. Hij wordt uit de fractie gezet. Pierre van Dinther en Yvonne Habets, eveneens raadsleden van coalitiepartij VA, verklaren zich solidair met Vliegen en keren de partij de rug toe. Daardoor raakt de coalitie haar meerderheid kwijt, wethouder Lipsch stapt op.

,,De fractie is al geruime tijd verdeeld. Franssen en Lipsch voeren een beleid dat is georiënteerd op macht. Iedereen die kritisch is, wordt weggezet als een lastpost. Wij wilden samen door, maar hebben niet de kans gekregen zaken op te lossen", aldus Vliegen.

VA belandt na de vorming van een nieuwe coalitie met één zetel in de oppositie. Net als de drie voormalige leden van VA die verdergaan als Ons Voerendaal.

Meerssen (mei 2015)De coalitie van Meerssen volgt het voorbeeld van Voerendaal en klapt amper vijf dagen later. De fracties Focus en PGM zeggen het vertrouwen in coalitiepartner Brug-M op omdat die partij volgens hen een onoverkoombare klap heeft gekregen. De grootste fractie van Meerssen stoorde zich al een tijdje aan meningsverschillen binnen de coalitie en aan het college (met name aan PGM-wethouder Guido Houben) dat in hun optiek te weinig inzicht gaf in een aantal dossiers. Dat Brug-M al die beslommeringen naar buiten bracht, was tegen het zere been van de coalitiepartners.Beek (oktober 2015)In Beek houdt de coaltie tot oktober 2015 stand. Maar dan dienen wethouders Maurice Wierikx, Thijs van Es (beiden BBB-NDB) en Peter Hovens (Progressief Beek) hun ontslag in. Volgens partijleider Charles Willems van Progressief Beek en Thijs van Es van BBB-NDB zijn er onoverbrugbare meningsverschillen over de wijze waarop het college thema's als dorpsvisies en de transformatie van het sociale domein vorm zou geven.Leudal (februari 2016)In Leudal overleeft de coalitie de jaarwisseling nog wel, maar in februari is het wel raak. Het CDA stapt uit de coalitie die het samen met Samen Verder vormde. Het CDA heeft er onvoldoende vertrouwen in dat Leudal gediend is bij het doorgaan van de huidige coalitie. De partij geeft daarom Samen Verder en de andere partijen in de raad de kans om tot een nieuwe coalitie te vormen. Eerder zegde coalitiepartner Samen Verder het vertrouwen in CDA-wethouder John van den Beuken al op. Die raakte in opspraak toen bekend werd dat hij de korting op subsidies voor muziekverenigingen terugdraaide. Dit gebeurde na druk uit het verenigingsleven op zijn partij. Volgens Samen Verder was hier sprake van vriendjespolitiek.Stein (juni 2016)De coalitie in Stein struikelt eind juni over het nieuwe centrumplan. De fractie CMB wil niet langer regeren met DOS en CDA, die instemden met de bouw van een complex van zes etages met 24 appartementen, een Aldi-filiaal en twee andere winkels. CMB vindt dat het plan te veel afwijkt van het bestemmingsplan.Nuth (september 2016)In Nuth wordt de coalitie het maar niet eens over de herindelingsplannen. De fusie met Schinnen en Onderbanken blijkt het grootste struikelblok. Sinds het raadsbesluit van 31 mei om over te gaan tot herindeling rommelt het binnen de gemeenteraad. Coalitiepartijen CDA, Leefbaar Nuth en GroenLinks willen meer tijd nemen voor het fusiebesluit. Maar partner VVD sluit zich aan bij de oppositie, waardoor er een meerderheid ontstaat voor de fusie met Schinnen en Onderbanken.

Coalitiepartij VVD dient samen met de oppositiepartijen een motie van wantrouwen in tegen de wethouders John Essers (GroenLinks), Ramon Lucassen (CDA) en Bér van den Heuvel (Leefbaar Nuth), omdat ze van mening zijn dat er te weinig vaart is gezet achter het fusieproces. Het drietal levert zijn zetel niet in, maar wordt via een motie van ontslag alsnog uit zijn functie ontheven. Burgemeester Désirée Schmalschläger noemt het een zwarte pagina in haar agenda. ,,Ik heb prettig samengewerkt met dit team", zegt ze.Landgraaf (januari 2017)Ook in Landgraaf valt de coalitie om herindelingsperikelen. Door toedoen van het CDA. De nieuwe machthebbers GBBL, CDA en de eenmansfractie Smeets hebben tijdens een turbulente raadsvergadering de macht gegrepen. Ze gaan alles in het werk stellen om het beoogde herindelingsproces om te buigen.Maandag stemden coalitiepartij CDA samen met GBBL en Smeets tegen het collegevoorstel om Landgraaf samen te voegen met Heerlen. Daarmee was het voorstel verworpen. CDA-gedeputeerde Ger Koopmans pikte dit niet en nam al een dag later de regie in het herindelingsproces in handen. De provincie streeft naar een bredere fusie in Parkstad dan alleen de combinatie Landgraaf-Heerlen. GBBL vroeg naar aanleiding hiervan een extra raadsvergadering aan die vrijdag gehouden werd.Gaande de avond werd duidelijk dat het CDA aanstuurde op een breuk. Zeker na de zinspeling dat het aanvankelijke vertrouwen binnen de drie jaar zittende coalitie (bestaande uit SP, PvdA, CDA, GroenLinks, VVD en fractie Haarbosch) was omgeslagen in wantrouwen. Dat betekende crisis. VVD-leider Björn Lambie vroeg een schorsing van anderhalf uur aan in een poging om een breuk te voorkomen.Die moeite bleek tevergeefs.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee