Advies: tbs met dwang voor doodschieten Linda

Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk zijn hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij.

Bij het TweeSteden ziekenhuis in het Brabantse Waalwijk zijn hulpverleners bezig met een slachtoffer van een schietpartij.© ANP

De rechtbank in Breda is dinsdag begonnen met de rechtszaak tegen de 38-jarige John F., de man die op 10 augustus 2015 verpleegkundige Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen doodschoot op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Volgens deskundigen was er geen sprake van een psychose bij F. Er is wel gevaar voor herhaling. Een tbs met dwang zou dat gevaar weg moeten nemen.

Chris Klomp/AD

Linda en John hadden een turbulente relatie. Over en weer deden de twee aangiftes over elkaar. De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen F. zijn ex-vriendin vorig jaar in Waalwijk doodschoot, waarna hij vluchtte. Kort daarna gaf hij zichzelf aan en bekende zijn daad. Volgens de man had hij het wapen niet gekocht om Linda te vermoorden, maar om zichzelf te beschermen. Deskundigen stellen dat F. verminderd toerekeningsvatbaar is omdat hij last heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.Naaktfoto'sVolgens de recherche is het onwaarschijnlijk dat F. zelfmoord kon plegen, vanwege de lengte van de geluidsdemper op het pistool. De woede in de relatie zou vooral gegrond zijn doordat F. het niet kon verkroppen dat Linda een nieuw relatie had. Linda zou, samen met haar ex'en hebben geprobeerd F. te provoceren door zoenfoto's te sturen. F. erkent op zijn beurt dat hij naaktfoto's van Linda op Facebook heeft gezet. Hij zou deze wel weer verwijderd hebben. Volgens F. zou Linda 'waanbeelden' hebben wat betreft de bedreigingen. ZelfmoordVolgens een getuige liep John F. 'in een vloeiende lijn' op de auto van Linda af en schoot hij drie keer. F. zelf zegt dat hij in eerste instantie van plan was om voor haar ogen zelfmoord te plegen. Volgens de verdachte veranderde dat plan toen Linda haar duim opstrak en 'grijnsde'. Na de schietpartij reed F. naar een vriendin. Hij zei tegen haar dat hij 'iets heel ergs heeft gedaan waar ik waarschijnlijk 18 jaar voor kan krijgen'.Enkele dagen na de moord zei de politie al dat er mogelijk te weinig was gedaan met meldingen van stalking en wapenbezit door F. Die beweringen werden uiteindelijk ondersteund door de conclusies in een onderzoek van de politie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee