OM eist tien jaar in zaak doodschieten Linda van der Giesen

© AD/De Stem

De rechtbank in Breda heeft dinsdag tien jaar geeïst tegen de John F, de man die op 10 augustus 2015 verpleegkundige Linda van der Giesen (28) uit Zevenbergen doodschoot op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Het gaat om tbs met dwangverpleging. Volgens deskundigen was er geen sprake van een psychose bij F. Er is wel gevaar voor herhaling.

Chris Klomp

Linda en John hadden een turbulente relatie. Over en weer deden de twee aangiftes over elkaar. De spanningen kwamen tot een hoogtepunt toen F. zijn ex-vriendin vorig jaar in Waalwijk doodschoot, waarna hij vluchtte. Kort daarna gaf hij zichzelf aan en bekende zijn daad. Volgens de man had hij het wapen niet gekocht om Linda te vermoorden, maar om zichzelf te beschermen. Deskundigen stellen dat F. verminderd toerekeningsvatbaar is omdat hij last heeft van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Zijn advocaat Kuijpers pleit dat er in het hele verleden van John niks noemenswaardigs verkeerds is gegaan. ,,Zoveel mensen hebben een narcistische stoornis." Ook ziet Kuijpers geen gevaar voor herhaling. ,,Zeker niet op basis van uitkomsten Pieter Baan Centrum". ZelfmoordVolgens de recherche is het onwaarschijnlijk dat F. zelfmoord kon plegen, vanwege de lengte van de geluidsdemper op het pistool. De woede in de relatie zou vooral gegrond zijn doordat F. het niet kon verkroppen dat Linda een nieuw relatie had. Linda zou, samen met haar ex'en hebben geprobeerd F. te provoceren door zoenfoto's te sturen. F. erkent op zijn beurt dat hij naaktfoto's van Linda op Facebook heeft gezet. Hij zou deze wel weer verwijderd hebben. Volgens F. zou Linda 'waanbeelden' hebben wat betreft de bedreigingen. Volgens een getuige liep John F. 'in een vloeiende lijn' op de auto van Linda af en schoot hij drie keer. F. zelf zegt dat hij in eerste instantie van plan was om voor haar ogen zelfmoord te plegen. Volgens de verdachte veranderde dat plan toen Linda haar duim opstrak en 'grijnsde'. De advocaat van F. is er echter sprake van doodslag, omdat het schot in een opwelling gelost zou zijn. VriendinNa de schietpartij reed F. naar een vriendin. Hij zei tegen haar dat hij 'iets heel ergs heeft gedaan waar ik waarschijnlijk 18 jaar voor kan krijgen'.Enkele dagen na de moord zei de politie al dat er mogelijk te weinig was gedaan met meldingen van stalking en wapenbezit door F. Die beweringen werden uiteindelijk ondersteund door de conclusies in een onderzoek van de politie.FamilieTijdens de rechtszaak kregen ook familieleden de mogelijkheid om het woord te voeren. Een jaar na het overlijden van Linda kan de familie het nog steeds niet bevatten. De moeder van Van der Giessen overleed ooit bij een ongeluk. Volgens de familie is het moeilijker om dat een plek te geven dan de gebeurtenissen met Linda. ,,Wat de straf ook is, wij hebben levenslang", zei de broer van Linda.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee