Kuzu mikpunt bij debat over nasleep Turkse coup

© ANP

Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) is dinsdagavond de gebeten hond tijdens het debat in de Tweede Kamer over de onrust die in Nederland is ontstaan na de mislukte legercoup in Turkije in juli. De verhoudingen met Turkije, Gülenscholen, Zaanse 'hangvloggers'; geen onderwerp wordt geschuwd. Voooral Kuzu is het mikpunt van de avond.

Maarten van Ast & Deborah Jongejan

Kuzu werd door vrijwel alle partijen in de Kamer aangevallen omdat hij weigerde afstand te nemen van de manier waarop de Turkse machthebbers met tegenstanders omgaan na de mislukte coup. Volgens zijn politieke tegenstanders verdedigt Kuzu daarmee onrechtmatigheden in Turkije. Ze daagden hem meerdere keren uit alsnog afstand te nemen van de acties tegen Gülenaanhangers in Turkije. Kuzu weigerde en sprak van een 'buitengewone toestand'.Tragisch,,We zijn getuige van een tragische stuk parlementaire geschiedenis", sprak fractieleider Samsom van regeringspartij PvdA. Hij kreeg bijval van CDA-voorman Buma, die Kuzu herinnerde aan zijn eed als Kamerlid waarin het belang van de Nederlanders voorop staat. PVV-leider Geert Wilders verweet Kuzu ,,één loyaliteit, de Turkse''. Hij zou uitsluitend de Turkse belangen behartigen in plaats van de Nederlandse. Opmerkelijk is dat ook voorzitter Arib Kuzu wees op de grondwet, waarin staat dat volksvertegenwoordigers het Nederlandse volk vertegenwoordigen.LeugensD66-fractievoorzitter Alexander Pechtold zei dat Kuzu liegt, omdat die zegt dat de oppositie nog achter de maatregelen zou staan die de Turkse president Erdogan neemt. Kuzu vertikt het om ook maar een kritische opmerking te plaatsen over de situatie in Turkije, aldus Pechtold. Kuzu bleef bij zijn standpunt, en sloeg van zich af. Hij verweet VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ,,quasifascistische'' opvattingen over hoe Turkse Nederlanders zich zouden moeten gedragen. Zijlstra noemde die aantijging een duidelijk voorbeeld van de ,,lange arm'' van de Turkse president Erdogan in Nederland. ,,De lange arm zit daar, zegt Kuzu, wijzendt naar Rutte. ,,Hij belt met Erdogan."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee