Hittegolf? Wen er maar aan!

© AD

Het aantal hittegolven blijft stijgen. Net zoals het aantal fikse hoosbuien of sneeuwvrije winters. Je kunt daarover klagen, maar je kunt ook kijken naar fantastische oplossingen om ermee om te gaan. Was getekend: Thijs Zeelen, weerman.

Wim Doesborgh

Het regent weerrecords in Limburg. Op het meetstation bij vliegveld Beek zag Meteo Limburg gisteren 32,1 graden op de thermometer verschijnen en kon zo het oude 13 septemberrecord (31,9 graden in 1947) doorstrepen. Vandaag zal ook het dagrecord van 14 september (29,6 graden) gemakkelijk sneuvelen, als de zon nog eens het gaspedaal indrukt. Met vijf dagen aaneengesloten van ten minste 25 graden, waarvan drie minstens 30 graden tellen (de officiële norm voor een hittegolf) hebben we alweer de derde hittegolf van dit jaar te pakken.

Feiten

Het gaat hard. Sinds 1990 beleeft Limburg al de 31ste hittegolf, een fenomeen dat in de decennia daarvoor veel zeldzamer was. En de hittegolven volgen elkaar in een steeds hoger tempo op. De vraag is: is dat erg? Voor de mopperkonten en doemdenkers der natie wel. Zij zullen erop wijzen dat de nieuwe hittegolf midden in september valt, in de blessuretijd van de zomer. ‘Zie je wel hoe erg het met ons klimaat is gesteld, als je halverwege september nog met tropische temperaturen zit opgescheept.’ De feiten geven hen gelijk. Zolang meteorologen al metingen verrichten, wijzen steeds meer feiten op een veranderend klimaat. Met extremer weer en méér tropische temperaturen, hittegolven, hoosbuien en ook vriesvrije winters tot gevolg.

Maar opnieuw - is dat erg? „Je kunt klagen dat het heet of nat is”, zegt weerman Thijs Zeelen, de baas van Meteo Limburg, „maar je kunt de veranderende weersomstandigheden ook zien als een uitdaging. Als een kans om nu te gaan denken aan oplossingen. Hoe gaan we hier mee om? Kijk, er zijn in de loop der tijd nu zoveel harde gegevens verzameld dat het wel duidelijk is dat extreme omstandigheden geen uitzondering meer zijn. We krijgen steeds meer bevestiging voor de opwarming van de aarde en een veranderend klimaat. Waarin elke kleine bui al gauw in een hoosbui kan veranderen. Mensen die niet willen weten van de verandering van ons klimaat, kan ik op de feiten wijzen. Iedereen ziet en voelt het nu onderhand wel."

Diezelfde beklinkering staat nog een andere overlast in de weg. „Veel regenwater kan bij een hevige bui gewoon niet de grond in, als alles betegeld is”, zegt Zeelen. „Dan komen de verhalen van wateroverlast. Ik zou zeggen, haal die stenen weg en plant er mooi groen. Dat zorgt niet alleen voor een betere afwatering, maar het ziet er ook veel aardiger uit.” De klagers die vandaag weer een vette dertig graden voor de kiezen krijgen, hebben straks weer nieuwe gespreksstof. In het weekeinde gaat het regenen en is het hier en daar nog maar 18 graden. Zo’n 15 graden verval. Help, alweer een record?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal