Festival voor tolerantie

© Raymond van Hoorn

Tolerantie is de naam én het motto van een gratis Nederpop Festival in de zomer van 2017 voor 100.000 bezoekers. Coffeeshopeige­naar Jo Koopman uit Maastricht en zanger Henk Westbroek gaan het organiseren. Een festival met een boodschap.

Wiel Beijer

„Laat één ding duidelijk zijn”, zegt Henk Westbroek vanaf zijn ziekbed, „tolerantie is de smeerolie van de samenleving. Maar wat zie je in de praktijk? We worden erg onaardig voor elkaar. Van het gedoogbeleid en de tolerantie van de jaren zeventig is weinig meer over.”

Zanger, tekstdichter en presentator Henk Westbroek - onder meer bekend van de band Het Goede Doel met hits als België en Vriendschap - mag dan 64 jaar zijn en na een knieoperatie thuis het bed moeten houden om te revalideren, zijn engagement is er niet minder om. Hij maakt zich kwaad om wat hij om zich heen ziet gebeuren.

Niet alleen het gedogen van coffeeshops en het gebruik van softdrugs staat in ‘voormalig gidsland Nederland’ steeds meer onder druk, ook de tolerantie ten opzichte van minderheden zoals joden, moslims, homo’s of lesbiennes. „Intolerantie neemt snel toe. Steeds meer jongeren blijken bijvoorbeeld tegen homofilie te zijn. Mijn eigen zus is lesbienne. Zij kreeg het in haar leven als lesbienne steeds gemakkelijker, omdat de tolerantie toenam. Tegenwoordig zie je een tegenovergestelde beweging”, constateert hij.

Kralingse bos

Met enige weemoed kijkt Westbroek terug op het Holland Pop Festival dat in juni 1970 plaatsvond in het Kralingse Bos in Rotterdam. Drie dagen in het teken van liefde, vrede en begrip, met goede popmuziek en uitstekende nederwiet. Topbands van dat moment zoals Jefferson Airplane, Santana, Canned Heat, Soft Machine en Pink Floyd waren van de partij op dit Nederlandse Woodstock, dat 100.000 jongeren trok. Die sfeer van toen wil Henk Westbroek volgend jaar terugbrengen op een gratis popfestival dat hij gaat organiseren samen met de Maastrichtse coffeeshophouder Jo Koopman. „Hij wil graag op het Malieveld in Den Haag, van mij mag het ook in Utrecht of in Landgraaf.”

Tolerante jonge mensen waren we. Op het Holland Pop Festival werd de kiem gelegd voor het Nederlandse gedoogbeleid en voor een tolerante samenleving”, zegt Jo Koopman (63), eigenaar van coffeeshop Cool Running in Maastricht vanaf zijn vakantieadres. Kralingen was immers voor toenmalig CDA-minister van Justitie Dries van Agt mede de aanleiding voor het opzetten van wat wij het gedoogbeleid noemen; de invoering van het verschijnsel coffeeshop en het strafrechtelijk onderscheid tussen soft- en harddrugs.

Voorbeeld

„Nederland werd een voorbeeldland”, zegt Koopman. „In het buitenland gingen alle poorten open voor ons tolerante Nederlanders. Wij omarmden de buitenlanders die naar ons kwamen en nu worden die buitenlanders bijna vergast. Sinds eind jaren tachtig neemt de tolerantie af. Mensen kunnen steeds minder van elkaar hebben.” Ook de tolerantie ten aanzien van zijn sector neemt zienderogen af. „Nederland telt nog 600 coffeeshops. Dat waren er ooit 1400. Maar door gemeentelijk beleid, zoals invoering van het ingezetenen criterium in Maastricht en Sittard-Geleen, legt de ene na de andere coffeeshop het loodje. Met als gevolg dat de klandizie zich verplaatst naar de illegale straathandel en het gebruik van harddrugs weer toeneemt. Ik heb jarenlang heel goed verdiend, maar tegenwoordig moet ik er jaarlijks 100.000 euro bijleggen. Veel coffeeshops in Nederland verdienen nu wel nog goed geld en ik ga hen vragen mee te betalen aan dit Tolerantie Festival. Uit solidariteit, maar ook om iets leuks terug te doen voor onze klanten. Als iedere zaak 2000 euro stort, hebben we een startkapitaal van 1,2 miljoen euro.”

Tuin

Henk Westbroek en Jo Koopman kennen elkaar sinds de muzikant een clip opnam in de kelder van de Cool Running. Ze worden vrienden. Als Koopman hoort dat Westbroek na het laatste album van zijn band Het Goede Doel een soloalbum wil opnemen, maar eerst moet sparen om de opnamekosten te kunnen bekostigen, biedt de coüeeshopeigenaar aan de benodigde 20.000 euro te sponsoren. Eind dit jaar komt het album uit. Tijdens een gesprek in de tuin van Koopman zegt Jo: „Henk, mij ligt iets op de maag”. Om vervolgens herinneringen op te halen aan dat Kralingse Bos in die zomer van 1970 en de tolerante samenleving die daarna in Nederland ontstond en die dreigt te verdwijnen. In die Eijsdense tuin wordt het idee geboren om een gratis popfestival voor meer tolerantie te gaan organiseren. Tolerantie voor de coüeeshops, die steeds meer in gedrang komen. Tolerantie ook voor de klanten, de gebruikers van softdrugs. En tolerantie voor alle minderheden die te lijden hebben onder de huidige verharding. Tolerantie wordt het motto en de naam van het festival waar alle Nederlandse topbands - met gage - moeten optreden. De titel ook van een lied van het Goede Doel op het album Tempo Doeloe uit 1983:

De een is rechts

De ander liever rood

De een wil niet meer leven

En de ander wil niet dood

En de een is Sinterklaas

En de ander Zwarte Piet

En de een is tolerant En de ander …

Maar er is niets aan de hand

want we zijn zo tolerant

Met een beetje tolerantie

Ben je altijd op vakantie

Je hoeft nooit meer iets te vinden

We zijn af van het gezeik

Alle mensen zijn je vrinden

Want iedereen die heeft gelijk

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal