Terugkeer van de wolf: 'De kans dat je een hondenbeet krijgt, is vele malen groter'

© Istock

Schrijft u maar op in uw agenda: 2020, terugkeer van de wolf in Limburg. Aan die voorspelling waagt wolvendeskundige Wim Tegels uit Vlodrop zich. Hoe gevaarlijk is het roofdier?

Jan Hensels

Aanvallen op mensen achten deskundigen tegenwoordig heel klein zegt de Limburgse wolvendeskundige Wim Tegels: ,,De kans dat je een hondenbeet krijgt,is vele malen groter.” Cijfers van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) geven hem gelijk. Daar spreken ze over gemiddeld rond de 150.000 hondenbeten per jaar, variërend van licht tot ernstig.

Tegelijkertijd vindt Tegels dat hij zeker richting schapenhouders moet toegeven dat de komst van de wolf gevolgen zal hebben. „Tegen hen ga ik niet zeggen, het valt wel mee. Het gaat zeker voorkomen dat een wolf een of meerdere schapen zal doden.”

Linnartz en Tegels stellen dat herders door het treffen van maatregelen het risico aanzienlijk kunnen verkleinen. In Drenthe start binnenkort een pilot voor herders daarover. Schrikdraad en een uit de kluiten gewassen hond als een Pyrenese berghond blijken goed te werken tegen de wolf.

Met de terugkeer van de wolf zal er volgens Tegels ook voor hondenbezitters iets veranderen. „De hond onaangelijnd in het bos laten rennen, is dan niet aan te raden. De kans bestaat dat het dier niet meer terugkeert of dat, als het een teefje is, de viervoeter nakomelingen krijgt die half wolf zijn.”Lees meer over de terugkeer van de wolf in De Limburger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee