Wet jaagt donoren weg

© ANP

De donorwet is bedoeld om fors meer donoren te krijgen, maar het eerste effect valt tegen. Sinds de Tweede Kamer de wet dinsdag aannam lieten 19.000 mensen weten géén donor te willen zijn en werden 4000 registraties ingetrokken.

Ellen van Gaalen

Ruim 4000 mensen hebben de afgelopen twee dagen hun donorregistratie ingetrokken. Daarnaast lieten nog eens 23.167 mensen zich registreren, het merendeel - bijna 19.000 - om aan te geven dat ze hun organen na hun dood niet willen afstaan.

Dat blijkt uit cijfers die het Donorregister gisteren vrijgaf. De wisselingen in de registratie kwamen op gang nadat een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor de donorwet had gestemd.

Nog eens ruim 9200 al geregistreerde donoren wijzigden hun keuze. Bijna 4500 mensen besloten tóch geen toestemming meer te geven. „Sommige mensen zijn boos”, constateert Kamerlid Pia Dijkstra (D66), die zich jarenlang hard maakte voor de wet. „Maar voor de mensen die al ja hebben gezegd, verandert er helemaal niets.” Per saldo is het totale aantal donoren die toestemming geven voor (beperkte) orgaandonatie met een fractie toegenomen, namelijk met ruim 800.

Dijkstra vindt het hoe dan ook goed dat zoveel mensen zich extra hebben ingeschreven in het Donorregister. „Natuurlijk hopen we op ja’s, maar waar we met de wet op uit zijn, is dat mensen in ieder geval zelf zeggen wat ze willen. Dat ze bewust over orgaandonatie hebben nagedacht”, verklaart ze. Want iedereen wordt - mocht de wet straks van kracht worden - automatisch donor. Maar mensen die dat niet of niet volledig willen, kunnen dat altijd zelf wijzigen.

Ondanks de tienduizenden nieuwe registraties hebben nog altijd zo’n negen miljoen mensen hun voorkeur niet doorgegeven. „Dus die 23.000 aanmeldingen is uiterst beperkt”, vindt Hans Bart, directeur van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN).

De meeste van de 1036 patiënten die op de wachtlijst staan voor orgaandonatie hebben een nier nodig. Toch maakt Bart zich nog geen grote zorgen. „Je ziet altijd dat er emotionele reacties komen als er discussie is over orgaandonatie. Mensen reageren op slogans, zoals ‘je wordt leeggehaald’ of ‘de staat beslist over ons lichaam’. Het is zaak dat we goed uitleggen wat de wet precies behelst.”

Maar zover is het nog niet. De donorwet moet eerst nog goedkeuring krijgen in de Eerste Kamer. Daarna moet een grote publiekscampagne op poten worden gezet om alle Nederlanders van de consequenties op de hoogte te brengen. Pas als die stappen zijn gezet, gaan de wijzigingen in. Het ministerie van VWS wil daarom nu niet reageren op de nieuwste registratiecijfers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee