Max Verstappen: Hoofd koel houden in de hitte

© ANP

Singapore. Het decor is sprookjesachtig, maar achter de nachtelijke façade van glitter en glamour voeren de Formule 1-coureurs een verhitte strijd. Letterlijk! Nergens anders wordt het lichaam door de hitte en luchtvochtigheid zo uitgewoond als in de straten van de Aziatische metropool.

Ivo op den Camp

Klompen ijs worden met karrevrachten aangevoerd. Zelfs een dag voordat de motoren écht gaan brullen hebben de Formule 1-bolides koeling nodig. Het zweet staat de sensibele voertuigen op de rug, figuurlijk gesproken. Monteurs lurken aan de in elke garage aanwezige watertaps; de papierrollen die doorgaans dienstdoen om vlekjes van het autobekleding te verwijderen vinden gretig aftrek als zweetdoekjes. En de gladiatoren zelf? Die zitten bij het proefdraaien in de damp van het droogijs en lopen met drinkflessen rond om hun vochthuishouding op peil te houden.

De hitteslag van Singapore moet nog beginnen, maar het puffen is al gestart. Binnen lonkt de koelte. De airco draait op volle toeren in het gastenverblijf van Red Bull Racing onder de Singapore Flyer, het immense reuzenrad dat het Marina Bay Street Circuit flankeert. Het contrast met de buitenlucht is immens. Van koelkast naar Turks bad, zo extreem is het verschil...

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee