Bloemen van de NS voor vrouw die twee treinen stopte

Angelique van Wilpen bij de spoorwegovergang waar ze twee treinen stopte.

Angelique van Wilpen bij de spoorwegovergang waar ze twee treinen stopte.© Chris van Klinken / Pix4Profs

Angelique van Wilpen schrikt zich een ongeluk als ze zondagavond een auto dwars op de spooroverweg stil ziet staan. Aan de Herelsestraat in haar woonplaats Heerle probeert een wanhopige chauffeur uit alle macht zijn wagen met Frans kenteken aan de praat te krijgen.

AD

Maar deze gaat niet vooruit en niet achteruit. Angelique ziet de achterwielen vast zitten in het grind, de voorste bumper zit klem op een betonplaat. Achteraf blijkt dat de chauffeur een domme poging heeft gedaan zijn voertuig te keren, op het spoor. „Ik begrijp eerst niet wat ik zie, daarna bel ik vanuit een impuls 112.”

Dan begint het angstige wachten tot de eerstvolgende trein eraan komt. In haar helderheid van geest benut de 52-jarige Heerlese die tijd om haar eigen auto een heel stuk achteruit te zetten. „Want als zijn auto de lucht in vliegt, wil ik veilig zijn.”

De radeloze chauffeur beseft dat zijn missie kansloos is, laat zijn wagen achter op het spoor en wacht op veilige afstand op wat er komen gaat. Dan rinkelen de bellen bij de overweg. De trein uit Roosendaal komt er aan. Deze komt dichterbij en dichterbij.

Angelique houdt haar hart vast. „Ineens zie ik dat hij langzamer gaat. Ik besef enkele tellen later dat hij er al lang zou moeten zijn en durf dichter te gaan kijken.” Op twintig meter afstand is de trein gestopt. Helemaal gerust is Angelique niet want ze weet: er kan nog een trein komen. Namelijk die uit Bergen op Zoom.

Het duurt niet lang of ook die nadert. Het taffereel herhaalt zich en het gele gevaarte stopt tijdig. Angelique kan haar geluk niet op als ze het beeld ziet van een auto dwars op het spoor met aan weerszijden een stilstaande trein. Een foto heeft ze daar helaas niet van gemaakt. „Vol adrenaline rijd ik via een omweg naar huis. Ik heb er slecht van geslapen.”

Woordvoerder Inge Rijgersberg van de NS hoort vol bewondering het verhaal van Angelique van Wilpen aan. Het is zondagavond allemaal zo snel gegaan dat uit de registratie van de NS niet blijkt dat de 112-melding van de Heerlese bij de machinist terecht is gekomen.

„Dat maakt ook niet uit. Angelique heeft precies gedaan wat ze moest doen Ze belde meteen 112 en de treinen zijn tijdig tot stilstand gebracht. Angelique verdient van ons als bedankje een bos bloemen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee