'Lonen moeten omhoog'

© ANP

De lonen in Nederland kunnen omhoog. Na de vakbonden, De Nederlandsche Bank en het kabinet concludeert de Rabobank dit nu ook. Economen van de bank komen volgens De Telegraaf uit op een loonachterstand van gemiddeld 5,1 procent over de laatste vijftien jaar.

ANP

De economische groei sinds het begin van de eeuw bedroeg bijna 8 procent. Desondanks ligt het besteedbaar inkomen van huishoudens lager dan vijftien jaar geleden. In een rapport dat vrijdag verschijnt stelt de bank dat Nederland een rijk land is, terwijl huishoudens relatief weinig kunnen besteden. De koopkracht zou zonder aanvullend overheidsbeleid de komende jaren ook niet toenemen.Met name in de bouw en in de transport- en opslagsector lopen de lonen ver achter op de veel sneller gestegen arbeidsproductiviteit: werknemers brengen ten opzichte van 2001 veel meer geld in het laatje, maar zien dat nauwelijks in hun portemonnee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee