Uitgelekte appgesprekken: zo prepareert IS terroristen

© RR

Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Thomas de Maizière (CDU) werden de terroristen van Ansbach en Würzburg geronseld en geradicaliseerd via het internet. Dat blijkt uit chatgesprekken waar de Süddeutsche Zeitung beslag op legde.

HBVL

Na de aanslagen in Ansbach en Würzburg was er nog sprake van zogenaamde ,,turboradicalisering”, waarbij jongeren op korte tijd werden geronseld om naar Syrië te gaan, daar radicaliseerden en terug werden gestuurd.

Maar uit nieuwe informatie blijkt nu dat beide terroristen - Muhammad Riyad en Mohammad Daleel - al die tijd vanuit Duitsland in contact stonden met iemand van ISIS. Zo kon de Duitse krant chatgesprekken inkijken tussen de terorristen en iemand van IS.

Geen rijbewijs

,,Broeder, ik stuur je mijn video”, schreef Riyad in het chatgesprek met zijn IS-contactpersoon. ,,Ik wil vandaag nog een aanslag met een bijl uitvoeren in Duitsland.” Toch kreeg Riyad enkele dagen eerder eerst nog de raad om zijn aanslag uit te voeren met een wagen, want ,,dat maakt meer slachtoffers”.

Maar omdat Riyad nog geen rijbewijs had, zocht het tweetal naar een alternatief. ,,Leren rijden kost geld. En ik wil vandaag al naar het paradijs”, klonk het bij Riyad. Uiteindelijk gebruikte dader een bijl bij zijn aanslag op een trein in Würzburg. Daarbij raakten vijf mensen zwaargewond. Muhammad Riyad werd uiteindelijk neergeschoten door de politie.

Paniek

Ook Mohammad Daleel - die zichzelf wou opblazen op een muziekfestival in Ansbach - had lange tijd contact met iemand van IS. Daleel stuurde kort voor de aanslag nog een foto naar zijn contactpersoon met daarop de plaats waar het zou gebeuren: ,,Hier zullen veel mensen aanwezig zijn”, schreef hij nog. Het antwoord van zijn opdrachtgever was klaar en duidelijk: “Probeer hier zoveel mogelijk slachtoffers te maken”.

Kort voor het einde van het muziekfestival stuurde Daleel nog een laatste - paniekerig - berichtje. ,,Het feestje is hier bijna afgelopen. Maar er is wel controle aan de ingang”, schreef een duidelijk angstige Daleel. “Bid voor mij”, schreef hij nog. ,,Je hebt er geen idee van wat er met mij gaat gebeuren.”

Restaurant

Hét moment waarop Daleel nog een laatste duwtje krijgt vanuit het IS-kamp. Om aan de controle te ontsnappen, kreeg hij dan maar de opdracht om zich aan een nabijgelegen restaurant op te blazen. ,,Man, wat scheelt er toch met jou? Vetrouw op God en loop naar dat restaurant!”, klonk het kordaat. Enkele minuten later blies Daleel zich effectief op aan een restaurant. Daarbij raakten vijftien mensen gewond.

Volgens IS was hun terrorist een ,,ervaren strijder”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee