Miljoenennota uitgelekt: economie groeit met 1,7 procent

© ANP

In 2017 zal de economie net als vorig jaar groeien met 1.7 procent. Dat is iets meer dan de 1,6 procent die vorige maand werd voorspeld, voordat het kabinet de begroting voor 2017 in elkaar zette. Dat blijkt uit de miljoenennota die in handen is van De Telegraaf en RTL Nieuws.

ANP

Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. De werkloosheid komt volgend jaar uit op 555.000 mensen, terwijl het begrotingstekort daalt naar 0,7 procent. Ook stijgt volgend jaar de consumptie van huishoudens, van 1,3 naar 1,8 procent. Dat draagt voor een belangrijk deel bij aan de groei van de economie. Wel wordt door de stijgende inflatieprijzen een iets hogere inflatie verwacht van 0,5 procent.Het eigen risico in de zorg blijft in 2017 even hoog als dit jaar, 385 euro. Wel gaan de zorgpremies naar verwachting omhoog met zo'n 3,5 euro, waardoor die gemiddeld op 103 euro uitkomen.Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het uitlekken van de stukken ,,teleurstellend''. Het is niet de eerst keer dat de Miljoenennota op straat ligt voor Prinsjesdag. Ook vorig jaar raakte de inhoud eerder bekend.Nederland is sterker uit de crisis gekomen. Dat is de centrale boodschap van de Miljoenennota die volgende week op Prinsjesdag gepresenteerd wordt. De werkloosheid komt volgend jaar uit op 555.000 mensen, terwijl het begrotingstekort daalt naar 0,7 procent. Ook stijgt volgend jaar de consumptie van huishoudens, van 1,3 naar 1,8 procent. Dat draagt voor een belangrijk deel bij aan de groei van de economie. Wel wordt door de stijgende inflatieprijzen een iets hogere inflatie verwacht van 0,5 procent.Het eigen risico in de zorg blijft in 2017 even hoog als dit jaar, 385 euro. Wel gaan de zorgpremies naar verwachting omhoog met zo'n 3,5 euro, waardoor die gemiddeld op 103 euro uitkomen.Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde het uitlekken van de stukken ,,teleurstellend''. Het is niet de eerst keer dat de Miljoenennota op straat ligt voor Prinsjesdag. Ook vorig jaar raakte de inhoud eerder bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee