Twee arrestaties in onderzoek naar terroristische groep

© HBVL

In de Belgische plaatsen Haren, Schaarbeek en Luik zijn vandaag huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar een terroristische groepering. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt. Daarbij werden twee personen opgepakt voor verhoor.

HBVL

"Twee personen werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor", klinkt het in een persbericht. "De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding." Volgens bronnen dichtbij het onderzoek is een van de gearresteerde personen een man van 28. Hij was actief op de onlineberichtendienst Telegram en zou daar aangegeven hebben dat hij zich opmaakte om een aanslag te plegen. De dreiging was volgens de onderzoekers ernstig genoeg om in te grijpen. De andere opgepakte persoon zou een naaste zijn.

In Frankrijk werden er de voorbije week drie jongeren opgepakt omdat ze een aanslag zouden beraamd hebben. Volgens bronnen van het Franse persagentschap AFP stonden ze allen in contact met Rachid Kassim, een Franse Syriëstrijder die via Telegram oproept tot aanslagen. Onduidelijk is of de arrestaties in België ook verband houden met Kassim. Telegram, met zijn sterk beveiligde chatfuncties, wordt beschouwd als een van de favoriete communicatiemiddelen van jihadi's.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee