OM opnieuw naar rechter om uitgelekte verklaringen Holleeder

© AD

Het Openbaar Ministerie wil opnieuw via de rechter een verbod afdwingen om de getuigenissen van Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid van internet af te houden. Blogger Sebastiaan Beens kreeg in april een publicatieverbod van een half jaar. Het OM wil dat nu verlengen.

AD

Beens plaatste verwijzingen naar de verklaringen op zijn websitesebastiaanbeens.nl. De voorzieningenrechter in Arnhem legde hem in april een publicatieverbod op voor alle informatie uit het strafdossier gedurende een periode van zes maanden en vroeg hem de link te verwijderen. Het publicatieverbod loopt 8 oktober af en daarom wil het OM nu een verlenging van het verbod. Volgens het OM kan het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor op internet kunnen lezen wat er is verklaard. Het Openbaar Ministerie heeft Beens gevraagd of hij vrijwillig wil toezeggen om niet meer te publiceren. PrincipieelBeens is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van april. Zijn advocaat Sébas Diekstra laat weten dat zijn cliënt ,,om principiële redenen'' weigert een dergelijke toezegging te doen. ,,Mijn cliënt is van mening dat een onvoorwaardelijk en onbeperkt verbod om over de verklaringen te publiceren een te grote inbreuk is op zijn rechten. Dit mede omdat er reeds breeduit over de verklaringen is geschreven en daaruit al veel is geciteerd door de media.''De staat spande eerder al een zaak aan tegen ex-crimineel Martin Kok die de verklaringen publiceerde op zijn site Vlinderscrime. Hij heeft de verklaringen inmiddels verwijderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee