Homoseksuele ouderen genegeerd en getreiterd in verzorgingshuis

Print
 Homoseksuele ouderen genegeerd en getreiterd in verzorgingshuis

Afbeelding: Istock

‘We laten het toch niet gebeuren dat degenen die ons kapot hebben gepest op het schoolplein nog even verhaal kunnen halen in de conversatiezaal van het bejaardenhuis?’ Fotograaf Erwin Olaf vatte het heel goed samen toen hij in 2011 de Bob Angelo-penning van het COC ontving. Oudere homoseksuele, lesbische of transgender ouderen kunnen – zelfs anno 2016- veel te weinig zichzelf zijn als ze ouder worden en verzorging nodig hebben.

Veel homoseksuele ouderen worden namelijk genegeerd of getreiterd in het verzorgingshuis en verzwijgen hierom hun seksuele geaardheid. Ze gaan dus terug ‘de kast’ in. Het landelijke COC heeft daarom enkele jaren geleden De Roze Loper in het leven geroepen. Landelijk gezien zijn er al zo’n honderd instellingen voor ouderenzorg die zo’n certificaat hebben. Bij de tolerantiescan wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe wordt omgegaan met klachten en hoe personeel wordt opgeleid. In Limburg zijn er nog heel weinig verzorgingshuizen die deze Roze Loper hebben: slechts drie. Twee in Weert en een in Stramproy.

In de krant van woensdag is meer te lezen over het debat dat COC Limburg heeft opgestart over alternatieve en homovriendelijke woonvormen in Limburg.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje