Cultuursubsidies: pluim voor Limburgse festivals

Print
Cultuursubsidies: pluim voor Limburgse festivals

Actrices als prostituees, bekeken vanuit de biechtstoel in bordeel ‘In de Zevende Hemel’ tijdens Musica Sacra. Afbeelding: Harry Heuts

Cultuurminister Jet Bussemaker heeft de knoop doorgehakt over de subsidies voor culturele instellingen. Voor Limburgse festivals is er een pluim: Musica Sacra, Cultura Nova en schrit_tmacher krijgen geld uit een speciaal potje van 10 miljoen euro. Ook andere instellingen kunnen geld tegemoet zien.

Toneelgroep Maastricht
Toneelgroep Maastricht krijgt van de minister ruim 1,6 miljoen. De Raad voor Cultuur nam eerder ‘met enthousiasme kennis’ van hert artistieke plan van de twee nieuwe jonge artistieke leiders van het gezelschap: Servé Hermans en Michel Sluysmans. Wel moet het volgens de Raad meer verantwoordelijkheid nemen voor de aanwas van nieuw talent. Vooral met de Toneelacademie naast de deur past een doordachter beleid.

Het Laagland
Het Laagland kreeg al lovende woorden van de Raad voor Cultuur en dus zat algemeen directeur Simone Mager niet met klamme handen te wachten op het besluit van de minister. Toch is ze heel blij met het vertrouwen en met de bijna zes ton die het gezelschap nu krijgt. Mager meent dat de bijdrages voor Limburgse instellingen een extra goed klimaat voor makers kunnen bewerkstelligen. “Daardoor valt er letterlijk meer te maken.”

Philharmonie zuidnederland
Er is al veel gezegd over philharmonie zuidnederland en het advies dat de Raad voor Cultuur gaf: kom tot één orkest met één standplaats. De angel is uit het debat nu de minister het gezelschap respijt geeft en een tussenoplossing voorstelt. Daarover meer in de krant van woensdag. Het gezelschap krijgt ruim 7,2 miljoen euro.

Opera Zuid
Opera Zuid kreeg forse kritiek van de Raad voor Cultuur. De raad was bezorgd over de artistieke kwaliteit van de producties en betreurde het dat Opera Zuid zelf niet reflecteert op de behaalde artistieke resultaten. Daarnaast baarde de gemiddelde zaalbezetting de raad zorgen, evenals het bestuursmodel waarin een intendant diverse petten op heeft. De minister stelt toch ruim een miljoen beschikbaar maar merkt wel op dat het gezelschap volgens haar meer moet gaan samenwerken met de Nederlandse Reisopera.

De Nederlandse Dansdagen 
De Nederlandse Dansdagen krijgt ruim twee ton van de minister. Eerder stelde de raad al de ambities van het festival te waarderen. Getoonde producties zijn van hoog niveau en geven een goed beeld van het huidige Nederlandse dansaanbod, zoals er ook interessante crossovers plaatsvinden en jonge makers ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Vooral benieuwd was de raad naar de accenten die de nieuwe directeur Ronald Wintjens gaat leggen.

Marres
Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, in Maastricht kan uitkijken naar ruim 530.000 euro, al gaat de minister erin mee dat de instelling een sterker accent moet leggen op experiment en vernieuwing. Vooral heeft de raad waardering en bewondering voor het doorzettingsvermogen van Marres, ondanks financiële onzekerheden is een doortimmerd plan ontwikkeld dat vertrouwen wekt voor de komende periode.

Stichting Jan van Eyck Academie
De Stichting Jan van Eyck Academie krijgt ruim 1,6 miljoen euro. Het heeft volgens de raad ‘de ambitieus uit het vorige activiteitenplan met verve waargemaakt en zich ontwikkeld tot een multidisciplinair instituut dat openstaat voor kunstenaars, ontwerpers en curatoren en sinds 2013 ook voor dichters en schrijvers’.

Musica Sacra, schrit_tmacher, Cultura Nova
Uit een extra potje van tien miljoen euro heeft Jet Bussemaker Musica Sacra, schrit_tmacher en Cultura Nova kunnen belonen. De festivals krijgen een jaarlijkse subsidie, tot grote blijdschap van de organisaties. Rocco Malherbe van Cultura Nova – dat de minister deze editie op bezoek had – is door het dolle heen. “Het is een fantastische opsteker. En, dat mag ook gezegd worden, er is ook goed lobby gevoerd voor ons en andere instellingen.”

Meer in de krant van woensdag

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen