‘Laat verstandskiezen niet preventief trekken’

‘Laat verstandskiezen niet preventief trekken’

Afbeelding: ANP

Nogal wat tandartsen bevelen aan om verstandskiezen te laten weghalen vóór ze problemen gaan geven. Hoe jonger je bent, hoe lichter de ingreep uitpakt, is daarbij vaak de redenering.

Verstandskiezen breken meestal door op de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Doordat ze zo ver naar achteren in de mond staan, hebben veel mensen moeite om er met de tandenborstel goed bij te komen. Ook komen verstandskiezen nogal eens scheef of niet helemaal door, wat het extra lastig maakt om ze schoon te houden. Hierdoor ontstaan gemakkelijk gaatjes en tandvleesontstekingen. Als dat gebeurt, is het zinvol om de 'wijsheidstand' weg te halen: daarover zijn tandartsen het eens. Maar als er geen klachten zijn, is er geen wetenschappelijk bewijs dat verstandskiezen preventief weghalen voordelen heeft, volgens Hossein Ghaeminia van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen.

En dan kan het wijs zijn om de kiezen rustig te laten zitten, want verstandskiezen weghalen is geen lichte ingreep, volgens Ghaeminia. Doorgaans heeft een patiënt er zo’n drie dagen behoorlijk last van. Behalve een dikke kaak kan hij er een ontsteking aan overhouden. Als de kaakzenuw geraakt wordt tijdens de operatie, kunnen lip en/of kaak tijdelijk of voorgoed gevoelloos aanvoelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee