Een zoete geur vult de Mariakapel in de Sint Nicolaas-kerk: het altaartje links bij de ingang is gevuld met appeltjes, naar het Mariabeeld toe ligt een rode loper van maïsstengels. „De rode kleur is in decoratief opzicht heel mooi maar voor de boeren minder goed nieuws”, vertelt de Meijelse bloemiste Moniek Koopmans. „De rode kleur duidt namelijk op teveel vocht door de extreme regenbuien in juni.”

Dankbaar zijn voor een oogst die dit jaar door de enorme regenval in juni best tegenviel voor telers van maïs, rabarber, suikerbieten en aardappelen kan best lastig zijn. Kapelaan Roger Maenen zal er tijdens de dienst zaterdagavond ook bij stilstaan. „De zaaier komt natuurlijk in veel Bijbel-verhalen voor maar ik zal het thema aanpassen aan de beleving van de mensen hier. Natuurlijk zijn we dankbaar voor de oogsten die zijn gelukt maar we staan ook stil bij het besef dat veel agrariërs in de regio het nog jaren moeilijk hebben door schade van het noodweer.”

Het Oogstdankfeest in Meijel begint zaterdagavond om 19.00 uur met een viering, muzikaal opgeluisterd door de Heimatkapelle.

Lees zaterdag in De Limburger een uitgebreid verhaal over het Oogstdankfeest in Meijel.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje