'Kiezer voelt wel voor vervroegde verkiezing'

Print
De meeste kiezers lijken wel te voelen voor vervroegde verkiezingen. VVD-mastodont Hans Wiegel opperde onlangs de stembusgang al in januari te houden omdat de campagne nu al zo vroeg is begonnen en omdat er toch nog maar weinig echte besluiten zullen vallen. Een nieuwe regering kan dan twee maanden eerder beginnen.

 

Volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond onder het volk kan 64 procent zich daar wel in vinden. Onder de voorstemmers vooral PVV-kiezers (82 procent), SP (69 procent) en CDA (65 procent). Een kwart is er tegen, vooral vanuit PvdA-huize.

De verkiezingen staan gepland voor medio maart volgend jaar.

In deze week van de Troonrede en de Algemene Beschouwingen ziet Maurice de Hond alleen maar kleine verschuivingen in het stemgedrag. De VVD stijgt een zetel naar 27 en omdat de PVV (weer) een zetel daalt naar 28, is het verschil tussen die twee er nog maar eentje. In een periode van vijf weken daalde de PVV zeven zetels.

VVD en 50PLUS zijn het best uit de startblokken gekomen bij de verkiezingscampagne 2017, met elk een winst van drie zetels in vijf weken.