Wat als een agent iemand neerschiet?

Print

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De Rijksrecherche is ingeschakeld om een onderzoek te doen naar het schietincident in Weert. De politie schoot daar zondagmiddag drie mannen neer toen ze probeerden te vluchten uit een klemgereden auto. Ze raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. In totaal werden er vier verdachten aangehouden.

Lees het nieuws over deze zaak op 1Limburg.nl

Wat gebeurt er als een of meer agenten iemand neerschieten? Lees hieronder wat De Limburger hieover eerder publiceerde:

Bevoegd om te schieten

Als een burger iemand neerschiet, wordt hij meteen in de boeien geslagen. Maar wat als de schutter een politieuniform draagt?

Wanneer iemand is geraakt door politiekogels, moet één van de aanwezige agenten meteen de chef, de officier van dienst, bellen. Deze alarmeert op zijn beurt de officier van justitie. Vervolgens worden piketmensen van de Rijksrecherche naar het incident gestuurd. Ze maken een afspraak met de schutter om hem binnen 24 uur te verhoren en nemen zijn wapen over.

Zo schrijft het protocol van de Rijksrecherche de gang van zaken voor. „De schutter mag bijvoorbeeld eerst nog slapen, omdat hij tijdens het verhoor goed in zijn vel moet zitten. De agent wordt, omdat hij bevoegd is te schieten, niet als crimineel gezien en doorgaans dus niet aangehouden”, zegt universitair hoofddocent Jaap Timmer van de faculteit der sociale wetenschappen (onder meer gespecialiseerd in politie, geweld en wapenbezit) van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Gedurende de gesprekken met ooggetuigen en het verzamelen van beeldmateriaal, heeft de Rijksrecherche een kort lijntje met het Openbaar Ministerie. Om de objectiviteit te waarborgen, moet de officier van justitie die zich met de zaak bezighoudt, er één uit een andere regio zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de technische recherche.

Al snel worden de piketrechercheurs afgelost door rijksrechercheurs van het Team Spoedeisende Inzet. De plaats delict wordt op de millimeter nauwkeurig in beeld gebracht door een speciale afdeling van de politie die panoramafoto’s (360 graden-fotografie) maakt. Dankzij die beelden heeft de rechter- commissaris de mogelijkheid om een complexe zaak als een schietpartij na te laten spelen op de plaats delict.

Hoofddocent Timmer vertelt dat vóór het verhoor van de schutter al moet worden bepaald of de agent het stempel ‘getuige’ of ‘verdachte’ krijgt. Het laatste komt uiterst zelden voor.