Kipcashnetwerk ontrafeld

© Illustratie MGL

Bij de rechtbank in Oranjestad is het kipcashproces van start gegaan. Het Openbaar Ministerie wil de drie Arubaanse verdachten vijf jaar in de cel. Zij waren onderdeel van een netwerk dat volgens justitie 45 miljoen euro witwaste door geld in kippenvlees te verstoppen.

Bram van der Heijden

De woorden van officier van justitie Bart Schmitz hakken erin bij Ramon H. De 49-jarige, in Herten geboren horecaondernemer trekt even wit weg. Vijf jaar plus een ontnemingsvordering van bijna 1,6 miljoen Arubaanse guldens (circa 800.000 euro) wordt zijn straf als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt.

Ramon H. beroept zich tegenover de rechtbank op zijn zwijgrecht, maar met zijn drie advocaten voert hij geregeld overleg. Zeker nadat een van de andere verdachten, José de S., heeft besloten voor het eerst te gaan praten over hetgeen er gebeurd is.

Al die bezoeken aan Venezuela? Daar wonen mijn vrouw en kinderen

Het verhaal van José de S. komt vooral neer op ‘ik heb niets gedaan, zij waren het’. De 49-jarige geboren Arubaan is in de ogen van justitie de connectie tussen een Venezolaans drugskartel en het witwasnetwerk dat de ‘kipcash’ vervaardigde. Maar daar zegt hij niets van te weten. En al die bezoeken aan Venezuela dan, vraagt de rechter. „Daar wonen mijn vrouw en kinderen. Die bezoek ik meerdere keren per jaar.” Veel meer bereikt de rechter niet met het verhoor. Waarom hij vaker via de Venezolaanse hoofdstad Caracas naar Nederland reisde? „Tja, dat is goedkoper.” En waarom anderen wel over zijn rol bij het witwassen hebben gesproken in door de recherche afgetapte telefoongesprekken?

'De staart'En weet u waarom ze u de ‘de staart’ noemen? „Dat weet ik ook niet. Ik weet daar helemaal niets van”, laat de man met zijn haar in een staart van zo’n twintig centimeter via zijn tolk weten.

Wel komt hij nog met een opmerkelijk gegeven op de proppen. Hij vertelt Ramon H. en Hennie van Rey eens in Caracas van het vliegveld te hebben gehaald. Dat zou betekenen dat Van Rey minimaal één keer samen met Ramon H. naar Venezuela is gereisd, het land waar vermoedelijk het door hen witgewassen drugsgeld heenging. Wist Van Rey dus toch waar het geld naartoe ging? Of maakte hij alleen ‘onwetend’ de kiprollades met miljoenen euro’s klaar?

Net als Ramon H. horen ook José de S. en de derde Arubaanse kipcashverdachte, de 71-jarige Rupert G., vijf jaar cel plus een forse ontnemingsvordering tegen zich eisen. De mannen kennen elkaar nog van een eerder drugs- en witwasgerelateerd strafproces, waarin De S. tot acht jaar en Rupert. G tot vier jaar cel werd veroordeeld. Justitie vermoedt dat ze hun streken niet zijn verleerd. Zelf denken ze daar totaal anders over.

TelefoongesprekkenWat hun verweer is, zal pas duidelijk worden als de pleidooien van de advocaten starten in de Arubaanse rechtbank. Zij moeten proberen het bewijsmateriaal onderuit te halen van het OM, dat in juni 2015 een kipcashcontainer met 2,8 miljoen euro wist te onderscheppen op Aruba en in de weken daaraan voorafgaand telefoongesprekken over dit transport afluisterde. Officier van justitie Bart Schmitz citeerde vrijdag uitvoerig uit deze getapte gesprekken. Zo ontstond er een beeld van een ingenieus systeem, waarin deels in codetaal werd gecommuniceerd.

Zo stond een gram ‘kip’ voor duizend euro en werd gesproken over ‘koffiedrinken’ als er geld opgehaald moest worden. De grote vraag is, of het verloop van de rechtszaak op Aruba ook consequenties heeft voor de drie Nederlandse verdachten in het kipcashproces. Beide rechtszaken verlopen onafhankelijk van elkaar, maar uit de twee onderliggende politieonderzoeken kan wel bewijsmateriaal worden uitgewisseld.

Zo werd afgelopen vrijdag in de rechtszaal bekend dat de Arubaanse justitie niet uitgaat van de slechts twee transporten die Hennie van Rey heeft bekend, maar van acht containertransporten. In totaal zou bijna 45 miljoen euro in kiprollades naar Aruba zijn verscheept. Een veel hoger bedrag dan eerder naar buiten gebracht door justitie. Het OM baseert dat bedrag op de inhoud van de tapgesprekken en de boekhouding van de bedrijven die werden gebruikt om de transporten te faciliteren.

Andere methodeBovendien blijkt uit de getapte gesprekken, waaruit de officier van justitie uitvoerig citeerde, dat Van Rey en Ramon H. zich op zeker moment zorgen maken of ze hun kipcashbusiness nog kunnen doorzetten, of dat de andere kant een andere methode heeft gevonden om het geld te transporteren. „Dit duidt erop dat dit al veel langer aan de gang was”, aldus officier Schmitz.

Maar wie was nu eigenlijk de grote baas binnen het kipcashnetwerk? Of was iedereen even belangrijk? Justitie zet het als volgt uiteen. Op Aruba was Rupert G. de spin in het web. Hij stond vrijwel met iedereen in contact. Ramon H. regelde vervolgens alles met Van Rey. Het was ook H. die Van Rey het commando gaf om een lading kipcash op transport te zetten. Bovendien regelde de geboren Hertenaar, die inmiddels 27 jaar op Aruba woont, dat de ‘geldkoeriers’ in Nederland - Aquiles C. en Hennie’s ex-vriendin Diana P. - ervoor zorgden dat het geld bij het Roermondse vleesbedrijf van Van Rey kwam. Van Rey zorgde vervolgens voor de verwerking van het geld in de kiprollades.

Witwascommando'sDe laatste verdachte, Arubaan José de S., zegt zelf niets te weten van banden met een drugsnetwerk. Toch denkt justitie dat hij de witwascommando’s vanuit Venezuela ontvangt en in die hoedanigheid het hele kipcashproces in werking heeft gezet. Dinsdag is de verdediging aan zet. Dan zal blijken of zij nog een deuk in het verhaal van justitie kan slaan.

Reageren? bram.vanderheijden@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee