Megaclaim Dutchbatters in de maak tegen de Staat

© ANP

Ruim honderd veteranen van Dutchbat III hebben zich gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat, omdat ze op een ,,onmogelijke missie'' zouden zijn gestuurd. Onder hen is ook een aantal leidinggevenden.

ANP

Dat hebben de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke laten weten. In juli werd al bekend dat twaalf veteranen van Dutchbat III de Staat aansprakelijk hadden gesteld.Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in de Bosnische enclave Srebrenica toen die werd ingenomen door de Bosnische Serven. Zij vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.Volgens de advocaten is Dutchbat III ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie, omdat de regering nadien onvoldoende heeft erkend dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd.Veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen. Ze gaan in gesprek met Defensie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee