Vluchten vaker erg vertraagd

© ANP

In totaal hebben 1.261 vluchten van en naar Nederland meer dan drie uur vertraging opgelopen. Drie uur is maximaal toegestaan, daarna heeft een passagier recht op een compensatie van 250 euro voor een Europese vlucht tot 600 euro voor een intercontinentale.

Ton Voermans

Van 21 juni tot en met 20 september zijn 778 vluchten geannuleerd en waren er 730 ernstig vertraagd. In 84 procent van de gevallen was sprake van vermijdbare vertragingen of annuleringen, waardoor er recht was op schadevergoeding. Het gaat om 1.261 vluchten. Dat is fors meer dan in 2015 (982 vluchten) en 2014 (853 vluchten). Dat blijkt uit een analyse van EUclaim op verzoek van het Algemeen Dagblad. . ProblemenEUclaim int namens passagiers de schadevergoeding voor extreme vertraging bij vliegmaatschappijen. Claimbedrijf Vlucht-vertraagd.nl komt desgevraagd met vergelijkbare cijfers.,,De stijging komt met name door problemen bij Vueling en TUI. Die hebben weinig reserve om problemen op te vangen'', zegt Paul Vaneker van EUclaim. DominosteentjesVeel maatschappijen maken de vluchtschema's zo strak, dat er geen ruimte is voor vertragingen. ,,Hoe meer ze vliegen, hoe meer ze verdienen. Als er dan één vlucht vertraagd is, gaan de volgende vluchten als dominosteentjes mee'', zegt Tom van Bokhoven van Vlucht-vertraagd.nl.Afgelopen zomer waren er per dag 2.000 vliegtuigpassagiers die kampten met meer dan drie uur vertraging of helemaal niet op de plaats van bestemming aankwamen. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee