Grootschalige verspilling van 06-nummers houdt aan

© ANP

Telecomaanbieders doen te weinig om te voorkomen dat het aantal 06-nummers opraakt. Dat stelt de ACM. De waakhond stelt een onderzoek in.

Sander van Mersbergen

De aanbieders geven nog te vaak een 06-nummer aan apparaten als tablets, alarminstallaties, snoepautomaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers. Signalen daarover zijn voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aanleiding om een onderzoek in te stellen. De bedrijven moeten laten zien wat ze doen om onnodig gebruik van 06-nummers tegen te gaan.,,Het gebruik van 06-nummers voor elektronische communicatiediensten waarbij het nummer normaal gesproken niet of automatisch wordt opgeroepen, is verboden", schrijft de ACM in een brief aan de aanbieders.097-nummerVan de 60 miljoen beschikbare 06-nummers zijn er ruim 54,5 miljoen in gebruik, bleek vorig jaar uit onderzoek, ruim 90 procent dus. Daarom heeft de ACM met de telefoonaanbieders afgesproken dat apparaten die niet gebruikt worden om te bellen een 097-nummer moeten hebben.Dat gebeurt echter nog lang niet altijd. Volgens de ACM komt dat vooral door technische problemen: aanbieders moeten hun systemen aanpassen. De nieuwe nummers hebben 12 in plaats van 10 getallen. ,,Ze moeten investeren in complexe ict-voorzieningen om met de langere 097-nummers hun producten aan hun klanten te leveren."Niet-telefonieMaar de mededingingsautoriteit vindt dat het allemaal veel te lang duurt. Bedrijven moeten daarom inzage geven in het aantal 06-nummers dat sinds 1 juni 2014 is uitgedeeld voor niet-telefonie apparaten. Ook moeten de telecomaanbieders laten zien hoe ze klanten informeren over het gebruik van 06- en 097-nummers. Daarnaast moeten ze laten zien hoe de systemen zijn aangepast.Als de 06-nummers inderdaad opraken dreigt een peperdure omnummeringsoperatie, vergelijkbaar met die van de vaste nummers in 1995.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee