Wijnboeren gaan uit nieuw vaatje tappen

De nieuwe en de oude voorzitter: Sanne Minten en Ruud Verstegen.

De nieuwe en de oude voorzitter: Sanne Minten en Ruud Verstegen. © Ermindo Armino

De Confrèrie des Chevaliers du Vin Limbourgeois is niet meer. De ‘Limburgse wijnboeren’ is de nieuwe naam. Doel is om de kwaliteit van de Limburgse wijnen te verhogen en het contact met de liefhebbers van deze wijnen te intensiveren. „De liefde van bodem tot glas willen we delen met onze klanten.”

Ray Simoen

Wijnboeren zijn ze, verknocht aan hun trossen, hun bodem en flessen waarin ze hun wijnen te koop aan bieden. Limburgse wijnen, voegen ze er trots aan toe, want met zo’n 70- 90 hectare wijngaarden is Limburg nog steeds de Nederlandse provincie waar de meeste trossen hangen.

Dat moest meer en scherper op het netvlies van henzelf en het publiek komen. „We zijn zowel wijnboeren als landschapshoeders. We willen meer gaan uitdragen dat we goede wijn hebben en uitleggen waarom deze zo goed en ook wat duurder zijn”, zegt Sanne Minten, van Domein Holset. „Over vijf jaar willen we dat men met Nederlandse wijn vooral Limburgse wijn bedoelt. De concurrentie met de goedkope Chileense wijnen winnen we nooit. Maar we hebben een podium dat de Chilenen niet hebben: de beleving van de wijn in de wijngaard”, zegt Ruud Verstegen van Wijngoed Overst Voerendaal. Verstegen is net voorzitter af van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois, het Limburgse wijngilde.

Minten is de nieuwe voorzitter van ‘de Limburgse wijnboeren’. Dat is de nieuwe naam van het gilde. Maar het gaat om meer dan een nieuw naamplaatje, geven beiden aan. De naamsverandering markeert een nieuwe start van de wat ingedutte club van Limburgse wijnmakers. „De Confrérie heeft veel betekend voor de vergroting van de naamsbekendheid van de Limburgse wijnen. Maar de naam schiep toch een te grote afstand tot het publiek. Ze wekte de indruk vaneen select gezelschap, dat in een ivoren toren met dikke lange jassen en bonte mutsen op het hoofd wijnen zat te drinken”, geeft Minten aan.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee