Maassluizers willen 'liefst hek om de wijk'

Chris Perez (midden) en Edwin Bot (links) in gesprek met een wijkagent.

Chris Perez (midden) en Edwin Bot (links) in gesprek met een wijkagent.© AD/Jan de Groen

Na problemen in Ede, Zaandam en Almere rommelt het nu ook in Maassluis. De burgemeester kondigde zaterdag een noodbevel af, vanwege spanningen tussen Marokkaans- Nederlandse jongeren en autochtone burgers.

Leon van Heel en Marjolein Kooyman

Ze slapen met de ramen open, vertellen de bewoners van de Maassluise Burgemeesterswijk. ,,Zodat we het meteen horen als er onraad is.'' Zondagmorgen om 3.30 uur heeft Chris Perez nog jongeren uit zijn achtertuin gejaagd. Eerder deze week sneuvelde het keukenraam van zijn huis aan het Burgemeestersplantsoen, samen met dat van twee buren. De net opgehangen slingers ter gelegenheid van de geboorte van een zoon ten spijt. ,,Ze hebben ook al mijn auto vernield en de schutting beklad met IS-tekens.''VernielingenZe woonde er nog maar net toen het al misging, vertelt zijn moeder. De bloempotten voor de deur sneuvelden vrijwel meteen nadat ze waren neergezet. In de twee jaar die volgden, ging het van kwaad tot erger. Vrouwen uitschelden voor hoer, somt zij op, vernielingen aan auto's en lantaarnpalen, scheuren met brommers, uitdagend voor het raam staan. ,,Ze zeggen dat de wijk van hen is en dat ze niet ophouden voordat we vertrokken zijn.''West was de probleemwijk van Maassluis. Daarom hebben de meeste flats plaatsgemaakt voor uit rode baksteen opgetrokken eengezinswoningen met achter- en voortuin. Een grote dorpspomp vormt het centrum van de nieuwe buurt. Twee oude flats staan nog zeker vijf jaar overeind, totdat de nieuwbouw nog verder oprukt. De jongeren uit die hoogbouw komen langs de pomp als ze naar het trapveld aan de andere kant van wijk lopen. Geregeld schrikt de buurt van de klap als de metalen zwengel weer een gooi krijgt.

BuurtpreventieHet noodbevel dat burgemeester Edo Haan (PvdA) zaterdag afkondigde, moet verdere escalatie voorkomen. De politie surveilleert extra door de wijk. Bevelen van agenten moeten direct worden opgevolgd. ,,Geen discussie, gewoon wegwezen'', vat Haan de maatregel samen.De politie kon meteen aan de bak met de extra bevoegdheden. De buurtpreventie, aangevuld met betrokken bewoners tot een mannetje of veertig, wilde zaterdagavond laten zien niet bang te zijn. Bij het Marokkaanse buurthuis dreigde het mis te gaan. Er viel een klap, maar de politie wist de boel te sussen. Bij het trapveldje is inmiddels een tijdelijke camera geplaatst. De jongeren urineren ertegen, vertellen wijkbewoners.,,Wegwezen'', roept Perez plotseling naar twee jongens die op hun hoverboard steeds dichter bij het gesprek zijn gemanoeuvreerd. De ventjes, hoogstens 10, draaien weg. ,,Ze luisteren ons af. Ze krijgen betaald door hun broers.''Zo kan het niet verder, beaamt Edwin Bot, beheerder van de buurt-app waarmee bewoners elkaar op de hoogte houden. ,,Uiteindelijk moeten we er samen uitkomen. Ik heb begrepen dat de Marokkaanse gemeenschap dat ook wil.''OverlegBij de moskee Ibrahim - precies tussen de flats en de nieuwbouw - is zondagmiddag overleg. Alle ouders zijn opgeroepen om mee te denken over oplossingen 'voor dit grote probleem'. Ze gaan surveilleren in de wijk, besluiten zij. Met ingang van zondagavond. De contacten met de gemeente en de politie worden geïntensiveerd.De pers verdraait de feiten, vinden de jongeren die zich voor de entree van het godshuis ophouden. Hoe het volgens hen zit, willen ze niet zeggen.Het noodbevel loopt dinsdag af. De Maassluise gemeenteraad moet dan besluiten over verlenging en andere maatregelen. ,,Het noodbevel is nodig om uit de actie-reactie-spiraal te komen'', zegt burgemeester Edo Haan. ,,De jongens die ruiten hebben ingegooid, pakken we op. Daarna moeten we verder kijken naar oplossingen voor de lange termijn. Ik verwacht die te vinden door gesprekken tussen de bewoners, de politie en de Marokkaanse gemeenschap.''

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee