'Meneer Kaktus' aan lagerwal: woonhuis op een camping

© HBVL/archief

Peter Jan Rens (65) is aan lagerwal geraakt. Hij woont op een camping met zijn 43 jaar jongere vriendin en hun dochtertje. Rens trekt zich niks aan van alle tegenslagen, zegt hij maandagavond tegen Cath Luyten in het tv-programma ‘Buurman, Wat Doet U Nu?’. “Omdat ik mentaal nog altijd in de eerste twaalf jaar van mijn leven zit.”

HBVL

De tweede aflevering van ‘Buurman, Wat Doet U Nu?’, waarin Cath Luyten bekende Nederlanders bezoekt, wordt een heel bijzondere voor haar. Ze gaat op zoek naar haar jeugdheld Peter Jan Rens, die in de jaren 80 furore maakte als luidruchtige allesweter met blauwe pyjama, stropdas en getekende snor.

“Ik miste geen enkele aflevering van ‘De Grote Meneer Kaktus Show’”, herinnert Cath zich. “Het was een programma waarin flink werd gebruld en gegierd. Wat mijn ouders de reactie ontlokte: ‘Zit je weer naar dat lawaai te kijken?’ Meneer Kaktus presenteerde, samen met zijn assistenten Mevrouw Stemband en Kweetniet, vanuit een boksring. Hij zette kinderen op een stoel, terwijl hij vanuit de laagte naar hen opkeek. Hij was behoorlijk stout. Deed dingen die je nu niet meer op televisie ziet. Zo durfde hij een pak rammel op de blote billen van zijn assistent te geven.”

Fraude en oplichting
Peter Jan Rens was daarnaast een succesvolle en dikbetaalde presentator van spelshows en amusementsprogramma’s als ‘Doet-ie ’t of Doet-ie ’t Niet?’, dat ook druk bekeken werd in Vlaanderen. Hij stapte eind jaren 80 over naar de commerciële televisie in Nederland en is sindsdien uit de aandacht verdwenen bij ons.

Cath vindt Peter Jan op een camping in het Gelderse Culemborg, in een huis waar hij amper een dag woont. Hij is namelijk voor de tigste keer in zijn leven verhuisd met zijn 43 jaar jongere vriendin Virginia en dochtertje Djelisa (2). De vader des huizes leidt Cath rond tussen stukken huisraad en losse kleren. Want, vindt hij: “Waarom iets in dozen steken om het er nadien weer uit te halen?”

Het leven dat Peter Jan nu leidt, is niet meer de vrolijke komedie van ‘De Grote Meneer Kaktus Show’. Zijn tv-carrière is in de jaren 90 geëindigd in een flop. Als hij nog de Nederlandse media haalt, is het met verhalen over faillissementen, fraude en oplichting. Zijn echtscheiding van zijn Thaise echtgenote bezorgde hem nog meer geldproblemen en met Virginia heeft hij een knipperlichtrelatie.

Harde woorden
“Peter Jan is nu huisman, terwijl Virginia op de Amsterdamse markt staat”, vertelt Cath. “Maar die rolverdeling, het leeftijdsverschil en de wanorde in het nieuwe huis veroorzaken spanningen tussen het koppel. Er vielen harde woorden, waarvan ik als logé getuige was.”

Het voormalige kinderidool heeft maar één droom: opnieuw het land rondtrekken als Meneer Kaktus. Op een try-out voor kinderen uit de buurt trekt hij zijn legendarische pyjama aan. Naast hem: Cath als zijn trouwe assistente Mevrouw Stemband. “Meneer Kaktus is nauwelijks veranderd, alleen wat grijzer. Zijn show is ook tijdloos. Kinderen die nooit van hem hadden gehoord, hingen binnen de dertig seconden aan zijn lippen. Ik zag Peter Jan stralen. En dat vind ik zo mooi aan hem: hij lijkt oprecht gelukkig. Hij is nog altijd dat jonge, naïeve mannetje.”

Of zoals Peter Jan het zelf filosoferend tegen Cath zegt: “Ik trek me niets aan van alle tegenslagen die ik in mijn leven heb. Omdat ik mentaal nog altijd in de eerste twaalf jaar van mijn leven zit. En omdat ik denk dat het allemaal fantasie is.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee